Compania AGRI pe drum al gazelor

Compania AGRI pe drum al gazelor

0 315

Compania mixta care se va ocupa de dezvoltarea proiectului AGRI s-a infiintat pe 21 ianuarie 2011, fiind inregistrata in Romania.
AGRI LNG Project Company se va ocupa de dezvoltarea proiectului si de procesele de elaborare a studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI, prin care vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, pentru studiul de fezabilitate va fi organizata o licitatie. Dupa inregistrarea companiei la Registrul Comertului, un alt pas este aprobarea de catre Comisia Europeana a documentatiei pentru obtinerea unei finantari a studiului de fezabilitate si includerea acestuia pe lista proiectelor energetice prioritare ale UE.
Dupa Nabucco, un alt proiect la care va participa Romania pentru diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze este AGRI, prin care vor fi aduse gaze naturale catre Europa, pe ruta Azerbaijan-Georgia-Romania. Potrivit Ministerului Economiei, Comisia Europeana a „receptionat pozitiv” posibilitatea includerii AGRI pe lista AGRI – un proiect nou in care sunt implicate, deocamdata, Romania, Azerbaidjan si Georgia. Reprezentantii autoritatilor romane au spus in mai multe randuri ca AGRI e cel mai ieftin proiect la alternativele de transport al gazelor naturale catre Europa din Marea Caspica si Asia Centrala. Dupa un an de negocieri, cele trei tari au semnat in septembrie un acord privind infiintarea unei companii de proiect care va avea sediul la Bucuresti.
Gazele vor fi furnizate pe ruta Baku (Azerbaidjan)-Kulevi (Georgia)-Constanza (Romania). Gazele din Azerbaidjan vor fi lichefiate in Kulevi si apoi transportate prin Marea Neagra pana in Constanta unde va avea loc un proces de delichefiere. Intr-o prima faza, a putea fi livrate intre trei si opt miliarde metri cubi, urmand sa creasca la circa 20 de miliarde de metri cubi de gaze. proiectelor prioritare care ar urma sa fie finantate de UE.
Societatea are sediul la Bucuresti, este inregistrata ca societate romana si va functiona in conformitate cu legislatia romana. Cei trei parteneri din proiectul AGRI sunt SNGN ROMGAZ SA (Romania), SOCAR (Azerbaidjan) si GOGC (Georgia).
„Scopul principal al AGRI LNG Project Company este intocmirea studiului de fezabilitate pentru proiectul AGRI. Dupa finalizarea acestui studiu, daca concluziile acestuia vor fi favorabile, se va trece la etapa a doua, de atragere a investitiilor in vederea implementarii acestui proiect”, se arata intr-un raspuns al Ministerului Economiei transmis la solicitarea HotNews.ro in luna decembrie.
Potrivit reprezentantilor Ministerului Economiei, proiectul a fost adus in atentia Comisiei Europene, care a receptionat pozitiv aceasta initiativa. Dupa inregistrarea companiei de proiect, urmeaza sa fie inaintata catre Comisia Europeana documentatia pentru obtinerea unei finantari a studiului de fezabilitate prin programul TEN-E 2011 si includerea acestuia pe lista proiectelor energetice prioritare ale UE.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.