Compania Electrica vrea sa achzitioneze turbine eoliene

Compania Electrica vrea sa achzitioneze turbine eoliene

0 158

Compania de stat Electrica este pregatita sa cumpere turbine eoliene cu peste patru milioane euro bucata pentru cele doua parcuri eoliene care vor fi finalizate in 2012.
Astfel, compania are alocate circa 63 milioane euro pentru achizitionarea celor 15 turbine, cu o capacitate de 3 MW fiecare, care vor fi utilizate pentru parcul eolian din comuna Frumusita, judetul Galati, potrivit unor informatii furnizate de catre oficialii companiei in cadrul unei dezbateri pe tema energiei verzi, organizate de MediaUno. Potrivit lui Vladimir Barbu, director in cadrul Electrica, valorile financiare prezentate sunt maximale.
Compania de stat intentioneaza sa cheltuie circa 190 milioane euro pentru doua parcuri eoliene, cel de la Frumusita (Galati) si din Chirnogeni (Constanta). Potrivit oficialilor companiei, compania are circa jumatate din aceasta suma, ramasa din privatizari. Restul de jumatate, cel mai probabil, va fi obtinut din credite bancare.
Parcul de la Frumusita va avea o capacitate de 45 MW, compania avand deja autorizatia de constructie si fiind semnat contractul de racordare. Parcul de la Chirnogeni va avea o capacitate de 48 MW sau de 51 MW, investitia fiind, in primul caz, 95 milioane euro si 105 milioane euro in al doilea, informeaza Evenimentul Zilei. Studiul de racordare pentru cel de-al doilea parc este avizat de Enel si Transelectrica, potrivit oficialilor companiei.
Turbina eoliana sau turbina de vant este cel mai la indemana mijloc pentru a produce energie electrica in zonele unde nu exista retea de curent electric si unde viteza vantului are o medie anuala de cel putin 4-5 m/s (metrii pe secunda).
Turbina eoliana de mica putere 100 – 2000 W (Watt – unitate de masura pentru putere) poate fi instalata si operata simplu de catre utilizator cu minime cunostinte de mecanica si electricitate.
Constructia unitara si tehnologia avansata permit o performanta foarte buna pentru viteze medii-mari ale vantului. Configuratii variabile pentru furnizare directa a electricitatii, incarcare de acumulatori sau generare de electricitate in sistemele clasice de furnizare a curentului electric.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.