Comunismul era bun, l-am aplicat noi gresit

Comunismul era bun, l-am aplicat noi gresit

0 283

Ca sa evacueze reverberatiile diabolice de sub boltile Palatului Parlamentului, organizatorii de sindrofii pentru alesi au adus ieri colindatori in locatia confiscata cu o zi inainte de uratorii peremisti. Mai nimerit era sa cheme de urgenta o echipa de la ecarisaj, inarmata cu laturi si tranchilizante puternice pentru haita turbata racolata de Vadim din codrii partidului. La fel de bine il puteau convoca pe calugarul exorcist de la Tanacu, capabil sa scoata pe dracu la lumina, chiar cu riscul ca posedatii sa sucombe in timpul interventiei. Parca era mai potrivita a doua solutie, cu risc cu tot.


Bine, totusi, ca marele popor pretin chinez nu ne-a declarat razboi pentru culpa prezidentiala de a fi condamnat comunismul. Asa cum s-a trezit sa anticipeze nulitatea perfecta care este patronul Antenei 1, prof. Dan Voiculescu, in crisparea de a gasi o hiba raportului citit de presedintele Basescu. Ignoranta deplina a voiculescului, care traieste in concubinaj profitabil cu o stupizenie raraita sub acelasi patronaj conservator, l-a impiedicat pe dom’ profesor sa priceapa chiar tot ce a lecturat seful statului. Daca se forta putin, macar in debutul discursului, ar fi putut auzi clar ca Traian Basescu a declarat ilegitim si criminal „comunismul din Romania”.


Pentru ca discernerea grijulie intre ideologie, doctrina, sistem istoric, pe de-o parte, si unelte, criminali si victime particulare, pe de alta, este marota de avarie a oponentilor condamnarii comunismului. Obsedati sa combata cu orice pret denuntarea unei dictaturi care si-a manjit mainile diafane ale ideologiei cu sangele a aproape 2.000.0000 de victime romanesti, acolitii lui Vadim si altii care-i impartasesc delirul si-au gasit o noua flasneta. „Nu se poate condamna o ideologie”, debiteaza sententios diversi insi patibulari, sprijinindu-si panseul olog cu carja unui argument de-al nostru, din popor: „comunismul este bun, l-am aplicat noi gresit”.


E drept ca nu lipseste in Romanica talentul de a perverti, schimonosi si compromite idei bune si sanatoase la origine. Bietele proiecte de legi despre lustratie si controlul averilor demnitarilor au ajuns mutanti dupa ce-au trecut prin malaxorul Parlamentului. Care a fost atat de contondent cu toate detaliile ce ieseau prea mult in afara cutumelor si invadau trecutul sinistru si conturile alesilor, ca nici promotorii proiectelor nu si-au mai recunoscut progeniturile legislative.? Aceeasi surpriza trebuie c-au avut-o agentii rosii din stepele Rusiei, adusi in ’45 pe tancuri sa planteze comunismul in Romania; cand au vazut dedicatia cu care exemplare neaose, din partea locului, intra in rolurile de tortionari ce le veneau manusa, au inteles ca mostenirea lui Lenin si Stalin a incaput pe maini bune.


Acuma, chiar daca presedintele ar fi condamnat generic ideologia comunista – dar n-a facut-o – ma indoiesc ca orezul din blidele chinezilor are de astazi alt gust. Sau ca, strafulgerati de revelatia ca idolul rosu la care se inchina este nociv, le va fugi sangele din obraji de indignare si vor deveni mai palizi decat sunt.


In logica patrupedelor care au latrat in Parlament acum doua zile si s-au plimbat liberi pe holuri, ca atunci cand se mai elibereaza din camasile de forta si parasesc salonul in stabilimentul ideologic in care sunt internati cu carnet de membru, ideologiile sunt neprihanite si apartin sferei serafice a puritatii si candorii din ziua ce-a dintai. Le-au pangarit mainile nespalate ale celor care au incercat sa le aplice la realitatea mundana.


La o televiziune de nisa, liderul unui partid ce inca se mai intituleaza comunist a cioplit, numai cu secera si ciocanul, o propozitie inca si mai interesanta. Cica Basescu nici n-a avut, la urma urmei, ce sa condamne, pentru ca in Romania n-a fost comunism. Izbucnirea Revolutiei ne-a surprins, vasazica, abia intr-o faza de socialism incipient, cand marile idealuri comuniste nu apucasera insa sa fie puse in practica.


Daca oroarea pe care am trait-o era pruncia socialismului, cu dracu arata maturitatea comunismului? O fi schitata metaforic in rimele lui Paunescu, bardul ceausist caruia i-a cauzat teribil nominalizarea printre profitorii regimului de trista amintire, fara nici o legatura cu Ignatul?


Noi, brasovenii, suntem privilegiati ca putem afla direct de la o sursa informata. N-avem decat sa-l intrebam pe senatorul PRM local, Nicolae Iorga. Dar asta numai cand ii va trece raguseala dupa huiduielile din Parlament si se va reface complet dupa efortul intelectual colosal, epuizant, in slujba alegatorilor, de a fi promovat in forul legislativ, competent si documentat, ditamai bannerul injurios alaturi de Vadim.


Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.