Comunistii moldoveni, in genunchi pe boabe de orez

Comunistii moldoveni, in genunchi pe boabe de orez

0 179

Comunistii au obtinut in Republica Moldova mai multe voturi, aproape 42% din sufragiile alegatorilor, decat orice alt partid care compune Alianta pentru Integrare Europeana, creditata cu 50% din voturile exprimate ieri de moldoveni la alegerile pentru constituirea Parlamentului. Institutie care la ei, conform Constitutiei, desemneaza presedintele. Moldovenii n-au mai fost atinsi de apatia care i-a tinut in case la referendumul din toamna, care ii consulta in legatura cu alegerea sefului statului prin vot direct; campaniile denigratoare ale comunistilor lui Vladimir Voronin au reusit sa-i demotiveze pe cetatenii Republicii Moldova, care n-au venit atunci la urne, iar rezultatul votului nu a putut fi validat. Acum, insa, vecinii de peste Prut au iesit, pare-se, la vot si au ales calea spre Occident, daca membrii Aliantei sunt orientati autentic spre valorile vestice si daca nu se mai schimba nimic esential dupa numararea celor 10 procente ce ramasesera dimineata de contabilizat.
Tenta pro-occidentala a votului este, in ciuda rezistentei retrograde a mentalului moldovenesc, cel putin in zona rurala, si rezultatului lobby-lui facut de Romania statului moldovenesc in cancelariile occidentale. Chiar daca masuri precum acordarea cetateniei romane cetatenilor de peste Prut alimenteaza pe de-o parte temerile statelor Uniunii legate de invazia moldoveneasca in sistemele lor sociale grevate de somaj, dar sunt, cu siguranta, si motivul pentru care Romania intampina rezistenta la acceptarea in Spatiul Schengen. Cu alte cuvinte, ne-am facut situatia mai grea incercand s-o facem pe-a lor mai usoara, desi pozitia Romaniei ar putea fi parte a unei strategii geopolitice occidentale, despre care nu ave suficiente date.
Cele pe care le avem ne permit sa facem o comparatie simpla: la ei referendumul nu functioneaza cum a mers la noi, in ciuda opozitiei care i s-a facut si aici, chiar pe o tema, daca nu aceeasi, cel putin foarte legata de statutul presedintelui. Sa insemne oare ca moldovenii au (mai multa) incredere in Parlament, institutie care nu la noi se decredibilizeaza constant? Nu ca presedintele n-ar fi in aceeasi cadere galopanta de popularitate. Ar fi foarte instructiv de aflat daca Voronin si comunistii lui au folosit in campania lor contraexemple din situatia vecinilor de dincoace de Prut, care suntem noi. Au avut, ce-i drept, la indemana, date cat se poate de putin magulitoare pentru a face Occidentului o caricatura convingatoare. Numai in ultimul an le-am furnizat moldovenilor suficiente motive cat sa nu-si doreasca sa traiasca si ei agitatiile sociale de la noi.
In ciuda antipatiilor pe care le-am putea starni megiesilor, tinem umorile moldovenilor sub control: Monica Macovei si Elena Basescu sunt doi dintre cei patru europarlamentari care au monitorizat procesul de vot de ieri din Republica Moldova.
Ne despart, totusi, cateva detalii. Actualul presedinte interimar, liberalul Mihai Ghimpu, spunea ca scopul Aliantei este sa aduca Moldova „la valori”, nu la „macaroane, orez si sapun”?
Hai ca sapunul da rau in orice pachet de criza, dar astia isi permit luxul orezului pe criza asta?

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.