Comuniunea dintre plante

Comuniunea dintre plante

0 296

Anasonul (feniculul)- dauneaza tuturor plantelor, de aceea trebuie semanat intr-un colt mai izolat al gradinii de zarzavat. Dezvoltarea lui este deranjata de prezenta coriandrului. Daca in apropiere cresc cumva pelinul sau lemnul-domnului, anasonul nu mai face seminte
Brusturul negru-este o planta foarte apreciata de englezi. Se mananca radacina fiarta sau inabusita. Vindeca oasele.
Coada-soricelului- stimuleaza, de asemenea, dezvoltarea ierburilor si a legumelor.
Floarea-soarelui- se planteaza intotdeauna imprejurul lanurilor de cereale, in primul rand pentru semintele ei foarte apreciate acolo si in al doilea rand pentru ca sperie rozatoarele. Castravetilor le merge foarte bine in apropierea florii-soarelui.
Galbenelele-un strat de galbenele de jur imprejurul gradinii de zarzavat tine la distanta furnicile. Si trandafirii sunt mai sanatosi in preajma lor, iar rosiile trebuie sa le fie recunoscatoare pentru ca le apara de daunatori.
Menta si izma creata- tin la distanta – datorita aromei puternice – furnicile, musculitele si alti musafiri nepoftiti. Prezenta urzicilor ii intareste mirosul.
Musetelul se dezvolta bine in preajma ei, in schimb menta isi pierde din aroma. Menta semanata printre legume le apara pe acestea de paduchi, de purici rosii si de omizi de fluturi. Atarnat in dulapul cu haine, un buchetel de menta tine la respect moliile.
Micsunelele- sunt un prieten de nadejde pentru meri.
Rosiile- rosiile si sparanghelul se ajuta reciproc. Compatibile cu rosiile sunt patrunjelul si urzica, dar nu si guliile, anasonul (sau feniculul), cartofii si caisii. Mirosul neplacut al vrejurilor alunga multi daunatori (de exemplu, omida fluturelui de varza).
Rozmarinul- tine la distanta insectele daunatoare si se simte bine in compania salviei.
Tataneasa- apara morcovii impotriva insectelor daunatoare.
Trifoiul- este foarte bun pentru iarba si pentru toate zarzavaturile, deoarece leaga azotul. Nu-i priesc papadiile!
Urzica moarta-este o planta care stimuleaza toate legumele.
Valeriana-atrage ramele si pisicile, fiind ideala pentru imprejmuirea straturilor de zarzavat, pentru ca ramele afaneaza solul, fertilizandu-l. Din radacini se prepara o infuzie cu care se stropesc o data pe luna toate plantele. Le face mai rezistente. Pentru oameni, ceaiul de valeriana este un remediu calmant, antispastic.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.