Concediul medical o …capcana!
La sfarsitul saptamanii trecute ministrul sanatatii, Cseke Attila (UDMR), a fost cat se poate de transant ”angajatii aflati in concediu medical vor putea fi verificati la domiciliu”, iar numarul zilelor de concediu medical va fi redus de la 45 la 30.
Autoritatile vor putea verifica daca beneficiarii de concedii medicale tratati in regim ambulator se afla la domiciliile lor si necesita cu adevarat ingrijiri medicale, potrivit unei ordonante de urgenta adoptata de Guvern. Ministrului Sanatatii, Cseke Attila, a declarat ca este o modalitate de limitare a folosirii in mod abuziv a concediilor medicale. Anul trecut, au fost eliberate 2,7 milioane de certificate de concediu, in conditiile in care exista aproximativ 5 milioane de angajati, a afirmat Cseke Attila.
„Adica, practic, fiecare a doua persoana care este salariata a avut concedii medicale. Sigur, nu se poate face o asemenea proportie. Unii au avut mai multe, altii mai putine”. De asemenea, numarul zilelor acordate angajatilor pentru concediu medical va fi redus de la 45 la 30, a mai spus ministrul sanatatii.
Dorim sa dam posibilitatea platitorului de indemnizatii, care in primele 5 zile este angajatorul, din a sasea zi este Casa de Asigurari de Sanatate, ca impreuna, daca este cazul, cu reprezentanti ai Politiei, sa faca verificarea prezentei la domiciliul sau la adresa indicata a pacientului
Singurul interes al Guvernului – economii la buiget
Cseke Attila sustine ca in urma aplicarii noilor masuri, ar putea fi facuta o economie la buget de circa 142 de milioane de lei pana la sfarsitul anului. „Estimam prin aplicarea noilor prevederi stoparea tendintei de crestere a acordarii concediului medical si o economie in valoare de 142 de milioane de lei pentru perioada care a ramas pana la sfarsitul anului (…) Noi facem o verificare a prezentei, daca nu gasim persoana la aceasta adresa se va incheia un proces verbal si de a doua zi nu se va mai plati concediu medical”, a explicat ministrul Sanatatii.
„Dorim sa dam posibilitatea platitorului de indemnizatie ca impreuna cu reprezentanti ai politiei, daca este cazul, sa faca o verificare la domiciliu a pacientului. La solicitarea concediului, asiguratul va da o declaratie pe propria raspundere”, a mai spus Cseke Attila.
Acesta sustine ca fenomenul utilizarii in mod abuziv a concediilor medicale a luat amploare in ultimii ani. „Daca in 2006 din tot bugetul sanatatii 482 de milioane de lei erau cheltuiti pentru decontare de concediu, ceea ce inseamna 3% din tot bugetul sanatatii, in 2008 aceasta suma a ajuns la 923 de milioane lei noi, adica 6% din bugetul sanatatii. Orice leu decontat pe concediu medical folosit in mod abuziv inseamna reducerea cheltuielilor pe bugetul sanatatii”, a precizat Cseke.
Medicii care acorda concedii medicale in mod abuziv pot primi amenzi.