Conceptul educatiei in natura a prins si la Brasov

Conceptul educatiei in natura a prins si la Brasov

0 479

Copiii isi petrec cea mai mare parte a timpului afara, indiferent de anotimp si de vreme, unde experimenteaza realitatile vietii. Mainile si hainele murdare sunt un mizilic pe langa beneficiile unui astfel de sistem. Scolile si gradinitele in natura sunt un fenomen comun in tarile nordice si din Vestul Europei

Copiii isi petrec cea mai mare parte a timpului afara, indiferent de anotimp si de vreme, unde experimenteaza realitatile vietii. Mainile si hainele murdare sunt un mizilic pe langa beneficiile unui astfel de sistem. Scolile si gradinitele in natura sunt un fenomen comun in tarile nordice si din Vestul Europei.
Daca cele cele mai multe gradinite din mediul urban se rezuma la activitati cu copiii in clase si, poate o vizita la vreo gradina botanica ori intr-un parc, altele isi tin cursurile afara.
Copiii sunt incurajati acum si la Brasov sa exploreze natura, sa se catere in copaci, sa intre in apa si sa alerge singuri oriunde doresc.
Tot in padure se defasoara si activitatile: corpurile geometrice se invata cautandu-le in natura, alteori invata sa numere folosind frunzele sau copacii, alteori se joaca, si prin explorare dobandesc tot felul de cunostinte. Metoda de invatare este bazata in special pe experienta directa a copiilor cu natura, cu mediul inconjurator, chiar daca asta inseamna haine si maini murdare sau chiar si trangradi-afara1te sau cazaturi in noroi. Vremea nu are nicio importanta.
Asistentul educator Roxana Davidov spune ca simplul fapt ca cei mici sunt curiosi si pun intrebari si depasesc obstacole precum faptul ca se uda sau le este frig ii face sa aiba incredere in ei.
Toate aceste activitati au, pe langa rolul extrem de benefic asupra sanatatii celor mici si un puternic impact asupra starii lor psihice.
Si micul dejun copilasii il primesc tot afara. Mereu hrana sanatoasa, din natura, mancare vegan si raw vegan: gustari cu cereale si legume si pranzuri delicioase proaspat pregatite. E lesne de inteles atunci de ce tot mai multi brasoveni prefera sa-si aduca micutii la astfel de gradinite.
„Mi-am dorit foarte mult ca cea mica sa creasca cat mai mult afara, nu inchisa intr-o clasa si cred ca asta este bine si pentru imunitatea ei, pentru sanatate, pentru dezvoltarea ei motrice”, spune fericita una dintre mamici.
Pe langa activitatile din padure, copiii mai beneficiaza de programe de yoga, ore de muzica cu profesori atestati, vizite la ferme iar pe parcursul iernii de lectii de schi cu instructor specializat. Preturile varianza in functie de programul ales intre 200 si 300 de euro.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.