Concert – La curti mari Domnesti – la centrul Reduta
Spatiu multicultural, Brasovul (Corona, Kronstadt, Brassó) are renumele unui mare centru comercial medieval, dar si al unui „bastion“ cultural si academic, precum si al locului in care a izbucnit scanteia primelor revolte anticomuniste romanesti.
Aceasta este introducerea pe care organizatorii cursurilor de limba si civilizatie romaneasca organizate la Brasov o fac orasului nostru.
In cadrul acestora au loc mai multe evenimente „extra-curriculare†pentru implicarea participantilor cat mai mult in atmosfera romaneasca locala. Sambata si duminica se organizeaza excursii de documentare in Vechea Cetate a Brasovului si a Sibiului, la cetatile fortificate sasesti (Prejmer, Viscri), la castelul Bran, la Complexul Peles de la Sinaia (Peles, Pelisor), la Casa Memoriala „George Enescu“ din Sinaia si intr-un sat specific zonei. Aceste vizite beneficiaza de comentariile avizate ale unor tineri istorici, sociologi si istorici de arta, specializati in cercetarea zonei, a istoriei, traditiilor si cadrului socio-cultural si etnografic de exceptie, pastrat in aceasta zona a Romaniei.
In aceeasi idee, vineri, 22 iulie 2011, de la ora 20.30, la Centrul Cultural Reduta din Brasov, formatia „Anton Pann“ va sustine concertul „La curti mari domnesti – Compozitori romani din sec.XVII-XIX“.
Evenimentul – al 4-lea din seria de intalniri muzicale „Cand Bizantul eram noi“, derulata de Institutul Cultural Roman in 2011 – este integrat in programul Cursurilor de limba, cultura si civilizatie romaneasca organizate de ICR la Brasov in perioada 5 – 30 iulie.
Cursantii si publicul brasovean sunt invitati intr-un periplu prin istoria muzicii vechi romanesti, ilustrata prin creatiile unor personalitati precum Ioan Caianu, Dimitrie Cantemir, Anton Pann, George Ucenescu.
Expunerea va include referiri la Brasov ca punct de confluenta, inclusiv sonora, intre Apus si Rasarit.
Muzica propusa de formatia Anton Pann isi are sursele in manuscrisele medievale de sorginte bizantina, otomana si apuseana, fiind influentata de parfumul balcanic si impregnata de folclorul si spiritul autohton. Ansamblul a fost infiintat in toamna anului 2004, iar instrumentele alese provin atat din spatiul oriental (al-Å«d, saz, ney, bendir, caval, davul), cat si din spatiul occidental si authoton (vioara, cobza, nai, fluiere, clarinet, s.a.). Formatia Anton Pann este compusa din Constantin Raileanu (dirijor), Robert Dosa(contrabas), Alina Horez (vioara), Ion Marinescu (vocal), Cristian Nica (vocal), Florin Oancea (vocal), Jack Popescu (percutie), Jovan Sofronievski (caval, ney, clarinet), Cosmin Stan (vocal), Alexandru Stoica (al-Å«d, vioara), stefan stefan (vocal), Alin Ursuleac (percutie), Andrei Zamfir (saz/baÄŸlama, chitara).