Concert simfonic extraordinar la Brasov cu pianista japoneza Naoko Anzai
Filarmonica Brasov va asteapta in aceasta seara la concertul simfonic ce va avea loc sub conducerea dirijorului NICOLAE MOLDOVEANU. Surpriza acestui eveniment este solista pianista japoneza NAOKO ANZAI.
Concertul se va desfasura pe scena Cercului Militar, incepand cu orele 19:00.
Din programul concertului nu vor lipsi capodoperele muzicii romantice si moderne din cultura rusa si finlandeza:
A. Borodin – Tabloul simfonic „In Asia Centrala” (1880)
S. Rachmaninov – Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra, op. 18 in do minor (1901)
J. Sibelius – Simfonia a III-a op. 52 in Do major (1907)
Borodin a fost membru al grupului de compozitori numit “Cei Cinci” care compuneau o muzica specific ruseasca. Este cunoscut mai ales pentru simfoniile lui, pentru cele doua cvartete de coarde si pentru opera sa “Prinþul Igor”. Chimist de renume european, profesor la institutia la care studiase, eminent om de stiinta, Borodin s-a alaturat totusi grupului in anul 1862.
Muzica lui a fost remarcata prin lirismul puternic si armoniile bogate. Pe langa influentele unor compozitori vest-europeni, ca membru al grupului „Cei Cinci” muzica lui are si o clara tenta ruseasca.
Rachmaninov a fost unul dintre cei mai desavarsiti pianisti ai vremurilor sale si, in calitate de compozitor, ultimul mare reprezentant la romanstismului tarziu rusesc al muzicii clasice. Influentele lui Ceaikovski, Rimski-Korsakov si a altor compozitori rusi dau o nota de mare lirism muzicii sale si o paleta de tonuri foarte bogata, precum si culori orchestrale distincte care il asaza Rachmaninov pe un loc special in istoria muzicii.
Pianul este predominant in compozitiile lui Rachmaninov, fie ca instrument solo, fie ca parte al unui ansamblu. El nu a vrut sa se rezume doar la a compune, ci a dorit ca prin calitatile sale deosebite de pianist sa exploreze la maximum posibilitatile de expresivitate ale acestui instrument.
Johan Julius Christian Sibelius a fost un compozitor finlandez din perioada Romantismului tarziu si este privit, alaturi de Aarre Merikanto si Einojuhani Rautvaara drept unul dintre cei mai de seama compozitori finlandezi. Muzica sa a jucat un rol important in formarea identitatii nationale, a folclorului finlandez.
Miezul operei lui Sibelius il constituie cele sapte simfonii ale sale. Asemenea lui Beethoven, Sibelius a privit fiecare dintre simmfoniile sale drept un pas inainte in dezvoltarea propriului stil de compozitor.
Biletele se gasesc la Filarmonica sau cu o ora inaintea inceperii concertului, la Cercul militar. Pretul unui bilet este de 20 RON (pret redus 10 RON). Biletele pentru liceeni au pretul de 3 RON.