Concesiunea Autostrazii Comarnic – Brasov
Ei si ce, daca vine iarna si majoritatea santierelor de constructii din tara se pregatesc de hibernare?! Ei si ce, daca nu sunt bani si fondurile europene nerambursabile ne vin „cu taraita†pentru ca, fie nu stim sa le „atragem”, fie si-au dat si ei seama de coruptia de la nivelul conducerii si au ales sa inaspreasca conditiile de accesare?! Ei si ce, daca vorbim in van de luni de zile, poate chiar ani de zile, de niste proiecte futuriste care nu par sa se mai materializeze in veci?!
Toate astea nu ne impiedica sa visam! Putem visa la o infrastructura dupa model vest-european care sa ne rezolve multe dintre problemele economice, sociale si chiar si turistice din tara noastra.
Incercam pentru a treia oara, poate de data asta e cu noroc!, concesiunea autostrazii Comarnic-Brasov, insa prelungita acum pana la Fagaras.
Se va demara si concesiunea unui semi-inel de autostrada in sudul Bucurestiului, oferit la pachet cu taxarea autostra-zilor Bucuresti-Pitesti si Bucuresti-Constanta.
Ministerul Transporturilor renunta la construirea in concesiune a unei autostrazi pe coridorul IV de transport paneuropean, intre Pitesti si Sibiu, urmand sa construiasca, tot in acelasi sistem de parteneriat public privat o autostrada intre Comarnic, Brasov si Fagaras.
„Ministerul Transporturilor propune, pentru constructia unei legaturi rutiere de mare viteza intre vestul tarii (…) si litoralul Marii Negre, realizarea unei alternative la tronsonul de Autostrada Sibiu-Pitesti, prin construirea in regim de concesiune a tronsonului de autostrada Comarnic-Brasov (Codlea)-Fagaras, in conditiile sustena-bilitatii economice si financiare, care se va conecta la Autostrada Bucuresti-Ploiesti-Comarnic, parte a Autostrazii Bucuresti-Brasov”, arata ministerul intr-un comunicat trimis ieri.
Portiunea Brasov- Fagaras urma sa fie construita de catre firma Bechtel, fiind primul tronson din autostrada Transilvania, insa contractul pentru realizarea acestuia a fost reziliat.
Tronsonul Comarnic-Brasov-Fagaras, ce va fi scoas la licitatie pentru gasirea unui concesionar, este de aproximativ 110 kilometri.
Banii sunt mai greu de gasit in aceasta perioada de criza, dobanzile sunt mari, iar Romania va concura la atragerea banilor privati cu Ungaria sau Slovacia, tari care, spre deosebire de Romania, au incheiate deja concesiuni de succes.