ConferinÅ£a NaÅ£ionala dedicate finanţării IMM-urilor – in România acestea nu prea...

ConferinÅ£a NaÅ£ionala dedicate finanţării IMM-urilor –
in România acestea nu prea apelează la credite

0 196
Numai 21% dintre întreprinderile mici ÅŸi mijlocii (IMM-urile) din România apelează, la ora actuală, la credite bancare, restul firmelor preferând să utilizeze în procesul de desfăşurare a activităţii resurse proprii sau alte tipuri de resurse, a declarat luni Radu GheÅ£ea, preÅŸedintele CEC Bank ÅŸi al AsociaÅ£iei Române a Băncilor, la a V-a ediÅ£ie a ConferinÅ£ei NaÅ£ionale dedicate finanţării IMM-urilor.   
"Din păcate, în acest moment, numai 21% dintre întreprinderile mici ÅŸi mijlocii (IMM-urile) din România apelează la credite bancare, restul firmelor axându-se pe utilizarea resurselor proprii sau a altor tipuri de resurse. În perioada actuală, patronii preferă să acÅ£ioneze decât să caute soluÅ£ii, iar aici intervine rolul băncilor ÅŸi al fondurilor de garantare ÅŸi de contragarantare, pentru a încuraja micii întreprinzători să apeleze la credite bancare. Pentru a beneficia de aceste credite, patronii trebuie să înÅ£eleagă că bilanÅ£ul contabil trebuie să conÅ£ină date relevante, deÅŸi de multe ori ei preferă să prezinte un bilanÅ£ gol, în mare parte din cauza fiscalizării excesive din România", a afirmat Radu GheÅ£ea.  Acesta a subliniat, totodată, că AsociaÅ£ia Română a Băncilor speră că Acordul Basel III să nu se implementeze în forma actuală, deoarece în acest mod IMM-urile vor avea ÅŸanse reduse de obÅ£inere a unei creditări.
  "Dacă Acordul de capital Basel III va fi implementat în forma actuală, atunci numai băncile foarte mari vor mai putea credita IMM-urile, în condiÅ£iile în care de creditarea întreprinderilor mici ÅŸi mijlocii se ocupă în general băncile locale, cu dimensiuni reduse. Atât România, cât ÅŸi alte ţări europene, au trimis deja scrisori la Bruxelles, pentru a evita implementarea Acordului Basel III în forma actuală. În ceea ce priveÅŸte Acordul de capital Basel II, se preconizează o modificare a Regulamentului privind creditarea în valută a IMM-urilor. În opinia noastră, acest nou regulament va aduce IMM-urile în aceeaÅŸi situaÅ£ie în care se află deja persoanele fizice, adică accesarea unor credite în valută va putea fi posibilă doar în condiÅ£iile în care solicitantul respectiv dispune de resurse în valută. Ca urmare, aÅŸteptăm să vedem care va fi propunerea Băncii NaÅ£ionale a României cu privire la prevederile acestui acord, AsociaÅ£ia Română a Băncilor insistând pe faptul că noul regulament trebuie să fie flexibil, ÅŸi să permită unei societăţi comerciale sau unei IMM să-ÅŸi modifice statusul în funcÅ£ie de cash-flow-ul de care dispune la un moment dat", a mai spus Radu GheÅ£ea.
PreÅŸedintele ARB a mai afirmat, totodată, că în ultima perioadă a luat amploare foarte mult fenomenul creditelor neperformante, atât la nivelul persoanelor fizice, cât ÅŸi al celor juridice. 
"Fenomenul creditelor neperformante a luat amploare în ultima perioadă, în special din cauza lipsei unei educaÅ£ii financiare la nivelul micilor întreprinzători. La IMM-uri, procentul creditelor neperformante este de 20%, faţă de numai 4% la nivelul marilor corporaÅ£ii. Aici intervine ÅŸi rolul presei, care trebuie să prezinte pe larg problemele cu care se confruntă IMM-urile", a precizat GheÅ£ea, care s-a declarat optimist cu privire la revenirea, din punct de vedere economic, a României în perioada următoare.   
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.