Congres PNL – liberalii se pregatesc pentru un partid mare
Dupa o pregatire ce tine de balcanismul politic altoit cu cel dambovitean liberalii intra vineri si sambata in congres, la Bucuresti. Practiv PNL se pregateste de o noua pozitie in politica romaneasca – preluarea in integralitate a dreptei romanesti.
Delegatia Permanenta a PNL a adoptat joi modificarile la Statutul partidului, printre care se numara infiintarea functiei de prim-vicepresedinte si suplimentarea numarului de vicepresedinti la 31. De asemenea, Delegatia Permanenta a liberalilor propune Congresului alegerea conducerii PNL pe lista, scrie Agerpres. Proiectul de statut prevede, potrivit purtatorului de cuvant al PNL, Mihai Voicu, existenta a trei organisme de conducere:
– Congresul,
– Delegatia permanenta,
– Biroul Politic National.
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat ca propunerea de Statut este una eficienta si perfect democratica, punctand ca nu poate fi vorba de deficit de democratie in acest document. "Intr-un cuvant este un statut eficient si perfect democratic. Mai democratic daca putem sa folosim un grad de comparatie decat orice alt statut al PNL dupa '90. De ce? Pentru ca aduce la decizie cel mai mare numar de oameni. Este vorba de 60 si ceva de oameni", a spus Antonescu, dupa sedintele conducerii PNL de joi. In schimb, primarul sectorului 1, liberalul
Andrei Chiliman, a sustinut ca propunerea noului statut care a fost admisa in Delegatia Permanenta este "mai rea" decat actualul statut al partidului. El a anuntat ca nu va participa la Congresul PNL fiind dezamagit de faptul ca amendamentele pe care le-a depus impreuna cu alti colegi la statutul formatiunii nu au fost sustinute in partid. ''Eu am fost foarte dezamagit de statutul care a fost aprobat. Am luat decizia, din acest motiv, sa nu particip maine si poimaine la lucrarile Congresului. Este primul congres la care nu particip de cand s-a reinfiintat PNL. Este decizia pe care am luat-o. Nu voi pleca din PNL si nu voi participa ca membru de drept in niciun fel de organism in care eventual as avea dreptul conform noului statut'', a declarat Chiliman. La randul sau, fostul presedinte al PNL
Calin Popescu-Tariceanu s-a declarat ingrijorat de "o anumita somnolenta democratica" din cadrul formatiunii politice. "Ceea ce ma ingrijoreaza este ca in PNL este o anumita somnolenta democratica, avand in vedere ca propunerile mele (n.r. – de modificare a Statutului PNL, respinse prin vot) ar fi permis accederea in structurile de conducere a unor oameni noi, a unor oameni care in mod legitim isi doresc sa acceada la functiile de conducere. In pofida acestui lucru, am vazut o atitudine care pe mine ma deceptioneaza", a afirmat Calin Popescu-Tariceanu, care a mentionat insa ca va participa la Congresul PNL ce se va desfasura vineri si sambata.
Lucrarile congresului extraordinar de vineri vor fi deschise de presedintele PNL, Crin Antonescu. Sunt asteptati sa adreseze mesaje congresului liberalilor presedintele Internationalei Liberale, Cornelis van Baalen, europarlamentarul ALDE Guy Verhofstadt, presedintii Partidului Social Democrat, premierul Victor Ponta, Partidului Conservator, ministrul Agriculturii Daniel Constantin, Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei, vicepremierul Gabriel Oprea, Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Hunor Kelemen, precum si liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale altele decat cea maghiara din Camera Deputatilor, Varujan Pambuccian.
Congresul extraordinar al liberalilor de vineri va convoca pentru sambata Congresul ordinar in care va fi votata noua conducere a partidului. In congresul ordinar este prezentat, discutat si adoptat raportul de activitate al conducerii PNL pentru perioada martie 2010 – februarie 2013, urmand ca presedintele si membrii BPC sa isi depuna mandatul, iar ulterior sa fie prezentate programele de candidatura pentru functia de presedinte, sa fie dezbatute motiunile si sa fie acordat votul.