Congres PSD, Romania corecta, Romania sociala!

Congres PSD,
Romania corecta, Romania sociala!

0 234

PSD a pregatit cu multa atentie partea de imagine a Congresului lasand pentru mai tarziu curatenia absolut necesara din interior. Tot pentru faza de pregatire stau si actiunile legate de miscarea de organizare a diasporei, lucrarile Organizatiei de Femei si Tineret, a Ligii Alesilor Locali sau Conferinta Organizatiei Bucuresti. Cele trei actiuni vizau parcurgerea pasilor necesari pentru modificarile statutare ce sunt preconizate sa se produca la Congres. De altfel lipsa de timp, inactivitate si mai ales slaba organizare a obligat Liga Alesilor Locali la o a treia rezolutie, cea privind constituirea Consiliului de Coordonare si Organizare a Ligii alesilor locali ai PSD, for care va organiza Congresul alesilor locali in cursul lunii ianuarie 2011.

Liga Alesilor Locali – structura anchilozata cu potential nevalorificat
Lipsita de implicarea baronilor locali, care de regula sunt sefii judeteni, Liga Alesilor Locali PSD a fost vaduvita de coordonare motiv pentru care aici nu s-a intamplat nimic luni de zile. De altfel, asa cum poate constata orice roman, alesii locali/judeteni social-democrati sunt departe de a se constitui intr-un corp omogen care se lase urme in administratia locala din Romania. Ba mai mult sunt partasi de cele mai multe ori, inclusiv prin ignoranta, la proasta gestiune a bogetelor locale sau judetene, la risipirea banului public in proiecte de doi bani.
Delegatii participanti la Liga Alesilor locali au adoptat, vineri, o rezolutie privind modificare Statutului PSD in Congresul de sambata, care se refera la includerea Ligii Alesilor locali ca structura similara Organizatiei De Femei si Tineret. Potrivit rezolutiei, Liga Alesilor Locali ai PSD isi va desfasura activitatea in baza unui regulament aprobat de Comitetul Executiv National.
Membrii Ligii au mai adoptat rezolutia privind blocajul reformei administratiei publice locale, care se refera la constituirea Consiliului de Coordonare si Organizare a Ligii. Rezolutia trage un semnal de alarma asupra iminentei blocajului administratiei publice locale, ca urmare a subfinantarii si centralizarii deciziei.
Totodata, documentul critica descentralizarea unor servicii ministeriale cu trecerea anumitor institutii in subordinea Consiliilor Locale sau a celor Judetene, cu descentralizarea partiala a surselor de finantare si modul discretionar de alocare a fondurilor catre comunitatile locale pe criteriul culorii politice.
Documentul social-democratilor contesta toate actele normative privind finantele publice locale si le considera neconstitutionale <>.
Nu in ultimul rand rezolutia adoptata reclama vulnerabilitatea alesilor locali in fata multitudinii de organe de control.

PSD isi prezinta oferta de guvernare la congresul extraordinar.
Social-democratii se reunesc, sambata, la Sala Palatului din Bucuresti unde sunt asteptati 5.000 de delegati din toata tara. Pe ordinea de zi a congresului este adoptarea unui nou Statut PSD, punct care nu va starni mari dezbateri el fiind votat si acceptat in prealabil in Comitetul Executiv National si in sedinta Consiliului National. La Congres pe langa adoptarea un nou statut se va lansa Programul de masuri anti-criza. Evenimentul, apreciat de majoritatea analistilor ca un exercitiu de imagine pentru social-democrati, este si un tur de forta pentru un partid de opozitie, PSD urmand sa anunte si motiunea de cenzura la adresa Guvernului Boc.
Modificarile la statut au creat in ultimele saptamani controverse intre liderii de organizatii si actuala conducere a PSD. Presedintele PSD, Victor Ponta a propus interzicerea cumulului de functii dar modificarea a fost respinsa la protestul liderilor de organizatii judetene. Presedintii PSD Vrancea, Marian Oprisan, si PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, ambii si vicepresedinti la nivel central, au fost cei mai vocali dintre membrii BPN care s-au opus unei astfel de prevederi. Ratarea impunerii unei astfel de prevederi este pe langa o infrangere a lui ponta in fata baronilor locali si o continuare a blocajului organizatoric din partid. Cu sefi de sfarsit de saptamana, care fac neveta la Parlament sau care au alte functii ce le blocheaza timpul pentru activitatea politica, nu va fi nici o schimbare in bine in activitatea politica la PSD.
Printre modificarile la Regulamentul intern acceptate in consens de social-democrati se numara cresterea numarului de vicepresedinti de la 15 la 18 si organizarea unei Conferinte Anuale in care conducerea centrala sa prezinte rapoarte de activitate.
Biroul Politic PSD, presedintele, secretarul general si vicepresedintii, vor avea sarcina sa prezinte anual rapoarte de activitate in cadrul acestui organism nou infiintat. Totodata, Conferinta ar urma sa aiba componenta unui Consiliu National largit si poate sa recomande demiterea echipei de conducere centrala. Propunerea de infiintare a acestui for a apartinut presedintelui PSD, Victor Ponta.
O alta propunere de modificare la statut apartine fostului presedinte PSD, Mircea Geoana si prevede ca alegerea presedintelui de partid sa se faca prin votul tuturor membrilor social-democrati si nu doar de catre delegatii organizatiilor cum este in prezent.
Lansarea Programului de guvernare si anuntul privind depunerea Motiunii de cenzura sunt alte doua puncte pe ordinea de zi la congres iar social-democratii vor specula momentul pentru a lansa noi atacuri la adresa actualului Guvern.
Adrian Nastase in calitate de presedinte al Consiliului National a fost cel care a directionat comisiile de specialitate pentru elaborarea Programului anticriza pentru perioada 2012-2020. „Romania corecta, Romania sociala” cuprinde 100 de masuri pe care PSD ar vrea sa le aplice in primul mandat de guvernare.
Dupa prezentarea Programului se astepta sa fie anuntata si motiunea de cenzura ocazie la care se anunta atacuri la adresa „guvernarii portocalii” prin discursurile principalilor lideri PSD.

Ponta redeschide conflictul Vanghelie – Oprescu?
Totodata, la Congres este invitat special primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu care este curtat intens de presedintele PSD Victor Ponta pentru reintoarcerea in partid. Surse social-democrate sustin ca Ponta ar dori sa-l promoveze pe Oprescu drept candidatul PSD la primaria Capitalei in locul lui Marian Vanghelie.
Participarea lui Sorin Oprescu la eveniment ar putea crea nemultumiri la randul delegatilor organizatiei PSD Bucuresti. Surse social democrate au declarat pentru HotNews.ro ca presedintele Victor Ponta il curteaza pe primarul Capitalei pentru reintoarcerea in PSD. Ponta ar intentiona sa-i propuna lui Oprescu sa candideze in 2012 pentru primaria Bucuresti din partea PSD, evitand astfel candidatura lui Marian Vanghelie la Capitala.
Aceleasi surse sustin ca Ponta ar fi in conflict direct cu liderul organizatiei PSD Bucuresti, Marian Vanghelie. La Conferinta organizatiei PSD Bucuresti, Vanghelie a ironizat invitatia lui Oprescu la congres si l-a atacat dur pe acesta.
„Daca Sorin Oprescu vine la Congres, parerea mea este foarte buna, dar doar daca poate sa se debaraseze de avionul particular al domnului Buzoianu, daca poate sa se debaraseze de Bobic, de afacerile cu PDL si daca ne spune sincer, ca eu il cred, ca nu are nicio legatura cu Buzaianu si cu Udrea. Daca va spune asta si eu il cred, atunci este binevenit, pentru ca avem nevoie de toate fortele ca sa scapam de Traian Basescu. Dar nu putem sa ne pacalim ca putem sa scapam de Traian Basescu facand bani cu echipa lui”, a declarat Vanghelie.
De asemenea se asteapta ca in cadrul congresului extraordinar sa se discute si despre o colaborare mai stransa cu liberalii, idee sustinuta in special de Ion Iliescu dar si de Adrian Nastase.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.