Congresul PSD – in rutina politica (post)iliesciana!
Cine isi imagineaza ca la acest congres, in PSD-ul lui Iliescu&Nastase&Geoana si a lui Hrebenciuc&Mitrea&Rus?se vor vedea minuni, se inseala. Nu este un congres al reformei ci unul al conservarii actualei structuri de conducere si al unui statut incalcat (la propriu si la figurat) de toata lumea, indiferent de pozitia din partid.
Congresul reformei din aprilie 2005, dupa iesirea de la guvernare, a fost ratat. Nu exista energia necesara schimbarii, o schimbare normala, care ar fi fost de dorit din nevoia de innoire democrata si nu de alta natura.
O schimbare democrata, prin aplicarea si respectarea statutului, acum la momentul istoric cand Romania intra in mod formal in structurile Uniunii Europene, ar fi fost un reper urmat de toate partidele, de toata societatea romaneasca.
Ce se va face pentru a schimba aceasta stare penibila a clasei politice romanesti? Nu numai? in PSD sau in celelalte partide dar mai ales in relatiile din interiorul clasei politice romanesti ?nu exista decat TROCUL diferitelor grupuri politice, unele din ele transpartinice, in care fiecare cu “dosarele pe masa”, NEGOCIAZA cat de dur poate, resursele romanesti.
La acest congres unde cei doi candidati Sorin Oprescu (tradat de Ion Iliescu) si Antonie Iorgovan nu au nici o sansa, in trocul deja consfintit (in feudele interne ale partidului), cu actualul presedinte al PSD,
Acesta este favorit in cursa pentru sefia partidului avand sustinerea? Grupul de la Cluj, dar si a filialelor controlate de Miron Mitrea si de Viorel Hrebenciuc.
Nimeni nu va iesi din front, nimeni nu va decide (va vota) prin prisma rezultatelor partidului din ultimii doi ani. Practic PSD nu face opozitie nici la centru nici in teritoriu. A pierdut intre 15 si 20 de procente fata de ultimele alegeri si peste 35% fata de sondajele prelectorale din 2004. Social democratii nu au reusit sa scape de etichetele puse pe buna dreptate de opozanti sau de popor, baronii ramanand in continuare nu doar ”liantul” partidului, ci chiar partidul insusi.
Singura concurenta, o mica lupta interna, va fi la nivelul vicepresedintilor. Dar si aici cele mai multe posturi au fost transate (negociate) din timp astfel incat sa fie evitate toate surprizele.
Geoana doar in prezidiu?
Din ultimele informatii se pare ca Mircea Geoana nu doreste sa conduca din prezidiu lucrarile congresului, de teama ca, odata blocat la prezidiu nu va putea urmari “papusarii” obisnuiti cu trasul sforilor si care ar putea strica aranjamentele convenite. Trebuie sa stea in mijlocul propriilor membri, sa urmareasca principalii sefi ai grupurilor de putere din partid, fiind cunoscut faptul ca deja, in PSD, nici un aranjament nu mai este sigur.
Tot in zona de precautiuni se aseaza si informatia ca Mircea Geoana este deja unul din vicepresedintii PES (Partidul Socialist European), informatie promovata chiar de autor dupa ce s-a intors de la Porto, acolo unde inca se desfasoara congresul socialistilor europeni. Este vice, dar nu este (in mod real) pentru ca inca nu s-a votat, acest lucru urmand sa se desfasoarea in ultima zi a lucrarilor de la Porto.
E din ce in ce mai limpede. PSD este pe cale sa piarda locul dominat ce l-a detinut ani de-a randul la nivelul clasei politice romanesti. A trecut perioada in care ceea ce se intampla la PSD se transfera si realiza si la celelalte partide. Acest congres ar fi fost o sansa pentru social-democrati sa-si conserve acest loc.
Va fi ratata sansa pentru ca ei au ales sa seconserve “baronii” nu principiile democratiei.
Horia D.R.