Conjugare didactica: eu predau-predator
Mult DNA printre materiile de Bac de anul asta. Ma-ntreb daca asa o fi decurs mereu examenul de maturitate de la noi sau in 2010 si-au dat in petec copiacii, spaguitorii si primitorii de mita. Arestatii si retinutii au fost in stoluri la finele anului scolar: un grup de elevi + profii lor pe care ii mituiau, o gasca de cadre didactice umflata de la catedra dupa ce a fost dat in vileag sistemul se incasare a banilor de la loazele care voiau sa ia bacalaureatul, directori si secretare implicati adanc in mecanisme simple si eficiente de fraudare. Sute pagini de nerozii scrise de catre candidati, in care strecurau cate o sintagma cheie dupa care corectorii recunosteau lucrarile si le schimbau cu altele trase la xerox ca sa ia viitorii liceeni nota de trecere. Zeci de mii de euro indesati in buzunarele pe care dascalii incasatori si le-or fi intors pe dos pe la mitinguri de protest impotriva conditiei tot mai degradate a oamenilor de la catedra.
Dar poate ca cifrele corecte sunt mult mai mari, iar numarul real al profilor spagari si al elevilor contribuabili pune tuse grotesti pe tabloul si asa sinistru al invatamantului. Poate ca, printre negustorii cinstiti de materii scolare, inca neprinsi, sunt destui clienti ai mascatilor de la Anticoruptie. Cum lucrurile nasoale au obiceiul sa fie in realitatea din Romanika si mai triste decat le arata statisticile oficiale, nu-i exclus ca delatiunile sau marturisirile sincere ale liceenilor spagari sa mai deconspire peste vara vreo retea-doua de fraudaci ai examenului de bacalaureat.
Tot pana in toamna directorii de licee si decanii de facultati se vor decide pentru ce sisteme de supraveghere vor opta la viitoarele examene. E clar ca inventivitatea elevilor si studentilor la copiat intrece copios vigilenta profesorala. In urma cu o luna presa facea o trecere in revista a mijloacelor tehnice cu care s-au dotat supraveghetorii pentru a contracara tentativele de copiere. La Brasov, de pilda, la Facultatea de Drept functioneaza un dispozitiv de bruiere a telefoanelor mobile in timpul examenelor, in asa fel incat sa elimine comunicarea studentilor cu sursele din afara, care le ofereau raspunsurile. Invatamantul uman va capata astfel un aspect foarte tehnic, care nu-l va deosibi cu nimic de real, daca notiunile mai opereaza in sistemul de astazi. Bani si energii multe se vor cheltui in operatia de supraveghere, care tinde sa copleseasca aspectul didactic al relatiei elev-profesor. O masinarie se va ocupa de remedierea unei sinergii catedra-banca, a carei pierdere o deplang toti pedagogii de cariera. Astfel protezat, sistemul de invatamant va avea ambitia sa reinstituie raporturi corecte intre dascal si elev.
Ma tem ca, upgradat cu inovatii tehnice antifrauda si blindat ca o masinarie, domnului profesor sa nu i se para natural ca, din moment ce preda, sa fie si un predator.
Vifor Rotar