Consertiu nuclear pentru energia viitorului

Consertiu nuclear pentru energia viitorului

0 302

Uniunea Europeana, impreuna cu China, India, Japonia, SUA, Coreea de Sud si Rusia au incheiat miercuri, 28 iulie, un acord privind finantarea si data inaltarii unui reactor de fuziune nucleara – reactie care alimenteaza si Soarele si care ar putea asigura cantitati nelimitate de energie.
Costurile initiale pentru proiectul ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) au fost estimate la 5 miliarde de euro si se astepta sa fie pus in practica pana in 2018. In 2005, Uniunea Europeana si alte sase tari au inceput testele pe reactia de fuziune nucleara pentru a demonstra ca functioneaza cu adevarat ca sursa de energie.

Stiinta vs Finante
Problema principala nu a fost controlarea fuziunii, ci bugetul necesar pentru acest proces. Potrivit ultimelor cifre, ITER urmeaza sa fie operational in 2019, costurile pentru punerea lui in functiune crescand de la 5 la 15 miliarde de euro, suma din care UE s-a angajat sa acopere aproape jumatate (45%).
Reactorul va fi inaltat in Cadarache, in sudul Frantei, si implica un efort multinational de generare de energie produsa prin intermediul fuziunii nucleare, acelasi proces fizic care alimenteaza si Soarele din sistemul nostru solar. Dispozitivul va folosi magneti uriasi pentru a retine hidrogenul si va fi incalzit la 150 de milioane de grade Celsius. Nucleele de hidrogen vor fuziona si vor genera heliu si energie.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.