Conservarea monumentelor istorice brasovene

Conservarea monumentelor istorice brasovene

0 171

Doua proiecte de finantare elaborate de autoritatile locale brasovene au fost inaintate Guvernului spre aprobare. Este vorba de bani ce trebuie sa slujeasca la conservarea bisericilor vechi din Brasov, adevarate monumente, fiecare cu istoricul sau, mai mult sau mai putin cunoscut de brasoveni. Iata cateva asemenea obiective.
Cea mai veche asemenea constructie se afla in Bartolomeu si este biserica Sf.Bartolomeu, cladirea datand din 1223. Aici sasii sositi in Tara Barsei incepandcu secolul 12 au gasit o populatie care s-a retras mai apoi spre zona Schei. Astazi cladirea nu mai pastreaza aspectul initial, ea suferind de-a lungul secolelor modificari si adaugiri insemnate. Ce ii confera un anumit pitoresc este zidul de aparare care o inconjoara din trei parti.
O alta cladire-biserica foarte veche este si cea din Scheii Brasovului, actuala biserica Sf.Nicolae, datand din anul 1292, constructia de atunci fiind in cea mai mare parte din lemn. Abia la sfarsitul sec. XV, cu sprijinul domnitorului muntean Neagoe Basarab, s-a inaltat constructia din piatra, suferind si ea, de-a lungul sutelor de ani, modificari si adaugiri, la care au contribuit si alti domnitori romani din cele doua voivodate, ba chiar si tzarina Rusiei, Ecaterina a II-a, care i-a ocrotit pe romanii scheieni de nefasta influenta habsburgica. Iar in cimitirul de langa biserica se afla inmormantate o serie de insemnate personalitati, precum dr. Ioan Mesota sau Nicolae Titulescu.
O alta cladire-monument este unul din simbolurile Brasovului – Biserica Neagra. Ridicata la sfarsitul sec.XIV, era cunoscuta initial sub numele de Biserica Sfanta Maria, dar, in urma marelui incendiu de la 1689, cand a suferit diverse stricaciuni si si-a primit culoarea peretilor, a fost rebotezata cu numele pastrat si astazi. Cu cei 89 m lungime si 38 latime, ea este cel mai mare edificiu in stil gotic din sud-estul Europei. Adaposteste in clopotnita cel mai mare clopot de bronz din Romania , iar in interiorul in care pot incapea 5.000 de persoane se afla orga cu peste 4.000 de tuburi, una dintre cele mai mari orgi din Europa.
O alta cladire veche este cea adapostind biserica Sf.Martin, aflata in partea de nord-vest a Dealului Cetatii, cam pe la intersectia strazilor Lunga si De Mijloc. A fost inaltata cam pe la 1.500 in stil gotic, asa cum se purta la acea vreme. Ca o curiozitate se poate arata ca in actuala casa parohiala de langa biserica si-a avut primul sediu Primaria Brasov.
Iata doar cateva din cele mai importante cladiri – monumente istorice ale Brasovului, care, restaurate si bine valorificate, vor contribui din plin la revigorarea turismului in Brasov si Tara Barsei.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.