Conservatorii prefera Opozitia

Conservatorii prefera Opozitia

0 306

Cu o luna inainte de integrarea in Uniunea Europeana, coalitia guvernamentala trece printr-o criza. Politica. Biroul Politic al PC a decis, duminica, iesirea consevatorilor de la guvernare. Ceea ce inseamna retragerea imediata a reprezentantilor formatiunii din Guvern si trecerea in Opozitie, toti reprezentantii partidului din Executiv urmand sa isi prezinte demisia.


Rezolutia PC privind retragerea de la guvernare a fost votata cu unanimitate de voturi de membrii Biroului Politic, mandatat, in luna Iunie a acestui an, de catre Consiliul National sa ia aceasta decizie, in cazul in care nici una dintre propunerile parlamentare ale PC nu va fi adoptata de catre partenerii de guvernare.


PC a mai decis intensificarea dialogului politic si a eforturilor parlamentare pentru trecerea initiativelor PC in forul legislativ si sustinerea in continuare, din Parlament, a tututor proiectelor care vor contribui la stabilitate politica, dezvoltare economica si integrare europeana.


Decizia privind iesirea de la guvernare a fost luata, potrivit Rezolutiei, tinandu-se cont de „grava criza politica creata de presedintele Traian Basescu, PD si Theodor Stolojan, cu atac direct asupra premierului si a PNL”, si „considerand indeplinirea obiectivului pentru care a acceptat sa intre la guvernare, anume stabilitatea politica, si integrarea europeana”.


?


Principala nemultumire a conservatorilor este ca partenerii de guvernare au votat si voteaza constant impotriva proiectelor de lege initiate de PC. Picatura care a umplut paharul a fost respingerea de catre reprezentantii PD, PNL si UDMR in Comisia de Buget-Finante din Camera Deputatilor a proiectului de lege privind reducerea TVA la alimentele de baza.


Presedintele partidului, Dan Voiculescu, l-a criticat, cu aceasta ocazie pe seful statului, pe care il considera vinovat de aceasta situatie. „Traian Basescu, un mare ipocrit si un mare mincinos, va incerca sa spuna ca noi am declansat criza politica in Romania. Vreau sa il atentionez ca el este artizanul spargerii PNL, el e papusarul care vrea sa creeze un nou partid liberal, el a creat criza politica in Romania cu instrumentul sau, Theodor Stolojan. Respingem categoric ideea ca PC a creat o criza politica”, a declarat liderul PC.


?


Consecintele retragerii


Gestul conservatorilor loveste in premier. Cabinetul Tariceanu a ramas in minoritate in Parlament, iar puterea si opozitia isi fac acum planuri de alegeri anticipate. Ca urmare a intrarii in opozitie a partidului conservator, la Camera Deputatilor, coalitia ramane cu doar 149 de voturi, cu tot cu minoritatile nationale, in timp ce opozitia aduna acum 165 de deputati, cifra in care sunt inclusi si platformistii liberali. Dupa miscarile de duminica, lucrurile stau la fel de delicat si in Senat. Puterea are 56 de reprezentanti, in timp ce opozitia va ajunge la 76 de senatori. In niciuna dintre camere, ponderea independentilor nu va putea rasturna situatia.


Totodata, intre presedintele Traian Basescu si primul-ministru a avut loc o intalnire de urgenta, unde, surse oficiale spun ca cei doi au discutat despre portofoliile ramase vacante in Guvern dupa retragerea conservatorilor si despre alegeri anticipate.


?


Voiculescu a conturat si posibilele aliante ale conservatorilor, care vor fi „deschisi catre PNL si PSD”. Voiculescu a declarat ca are rezerve fata de PRM, iar fata de UDMR, conservatorii vor pastra „o distanta europeana”.


?


Cat despre votarea proiectului de buget pe 2007, Voiculescu se vede indreptatit sa puna conditii. Conservatorii vor vota proiectul numai daca PD si PNL vor hotari formal sa sprijine proiectele PC privind reducerea TVA pentru alimentele de baza si neimpozitarea profitului reinvestit.


?


Reactiile partidelor politice


PD. Iesirea de la guvernare a conservatorilor nu face altceva decat sa limpezeasca in final situatia politica din Romania, a declarat vicepresedintele PD, Cezar Preda. Potrivit sursei citate, „vom continua guvernarea pana cand vom constata ca nu mai avem majoritate nici in Senat, nici in Camera Deputatilor. Oricare ar fi situatia, Partidul Democrat se va supune vointei electoratului si daca va fi cazul vom merge la urne”, a mai spus Preda.


Atacurile presedintelui conservator Dan Voiculescu la adresa democratilor si a lui Traian Basescu sunt simple declaratii de imagine. Este reactia presedintelui PD, Emil Boc, care a anuntat ca democratii vor analiza luni in sedinta Biroului Permanent National decizia conservatorilor de a iesi de la guvernare. Boc a acuzat PC ca s-a retras de la guvernare din cauza problemelor existente la nivelul Ministerului Economiei si Comertului in dosarul energiei.


La randul sau, secretarul general al PD, Vasile Blaga, spune ca iesirea, in sfarsit, a PC de la guvernare nu este o mare drama, ca intreaga colaborare cu PC s-a bazat numai pe santaj si ca Dan Voiculescu „este in demagogie totala”. Liderul democrat Vasile Blaga asteapta hotararea premierului Tariceanu, care, in toamna, a promis ca, daca Guvernul nu va avea sustinere politica in Parlament, va lua o decizie in consecinta. Liderul democrat a precizat ca ramane de vazut care va fi decizia premierului, odata ce PC si-a anuntat iesirea din Coalitia de guvernamant.


?


PNL. „Decizia PC nu face bine Romaniei”, a declarat Ludovic Orban, vicepresedinte PNL. „Suntem in situatia unui guvern minoritar, orice proiect de lege va trebui negociat”, a adaugat acesta.


PNL va adopta in sedinta de luni a Comitetului Executiv (CEx) al partidului o pozitie oficiala fata de decizia anuntata duminica de PC cu privire la iesirea de la guvernare, a precizat purtatorul de cuvant liberal Varujan Vosganian.


?


PSD. Social democratii considera ca iesirea de la guvernare a conservatorilor nu reprezinta altceva decat esecul proiectului politic inceput de Traian Basescu dupa alegerile din 2004. Liderii PSD nu exclud nici initierea unor motiuni de cenzura pentru actualul guvern, care a devenit unul minoritar.


?


In opinia lui Theodor Stolojan, motivul invocat de PC de a iesi de la guvernare este „neserios si poate fi luat doar ca o gluma proasta”. Stolojan a spus ca PC, cu mult inainte de a fi lansata Platforma Liberala, „a tot anuntat” ca iese de la guvernare. El a mai adaugat ca PC a facut un anunt care „l-a pus pe ganduri”, cum ca acest partid ar fi aproape de PNL si PSD.


In viziunea lui Valeriu Stoica, este vorba de o strategie a lui Dinu Patriciu de apropiere a PC de PSD.


?


PRM. Corneliu Vadim Tudor, presedintele PRM, considera ca iesirea de la guvernare a conservatorilor este benefica pentru Romania. Liderul PRM nu exclude nici posibilitatea unor alegeri anticipate.


?


UDMR. Decizia luata de conservatori este vazuta de UDMR drept o situatie noua in politica romaneasca. Liderul Uniunii, Marko Bela, crede insa ca Partidul Conservator ar fi trebuit sa astepte pana la 1 ianuarie 2007 pentru a nu crea instabilitate. Cu toate acestea, presedintele UDMR spune ca se poate guverna si cu un guvern minoritar si ca, oricum nu exista decat o alternativa: alegeri anticipate.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.