Consilierii locali și-au adus aminte de primul primar al Brașovului de după...

Consilierii locali și-au adus aminte de primul primar al Brașovului de după 89

0 50

Cornel Sălăjan, primar al Brașovului din decembrie 89 până în august 90, a plecat la cele veșnice la începutul acestei luni. Ieri, consilierii locali au găsit de cuviință să-i cinstească memoria cu un moment de reculegere, gest rar la amnezicii și aiuriții consiliri locali brașoveni.
Profesorul universitar Cornel Sălăjan, absolvent al Politehnicii Brașov facultatea AR, adică autovehicule rutiere și altele, a avut curajul să ocupe interimar scaunul de primar în zilele Revoluției, ales fiind de Consiliul Municipal revoluționar de atunci din care făcea parte și George Scripcaru, când încă se mai trăgea în clădirea Primăriei, în cea a Consiliului Județean, în clădirea Modarom și în cea a Poștei Brașov.
Desigur, forțele politice s-au coalizat ulterior în Frontul Salvării Naționale sub comanda inițială a generalului Florea, apoi a prof. univ. Stoica Emil, pentru ca mai apoi conducerea FSN Brașov, după „fracturarea” realizată de Petre Roman (la puțin timp a fost schimbată denumirea în Partidul Democrat, PD), să revină fostului deputat Vasile Bran.
După Sălăjean a devenit primar al Brașovului doctorul psihiatric Marius Costin până în 1991, decedat și el în urmă cu câțiva ani, apoi Vasile Chiosa, ulterior ultimul primar delegat, deci neales de cetățeni, fiind numit de același Consiliu Municipal până în februarie 1992 controversatul brănean Ion Gonțea, judecat în dosarul penal Condor și achitat în ultimă instanță tocmai la Iași.
În acel an(1992) s-a trecut la alegerea primarilor (inclusiv brașoveni) prin votul cetățenilor, primul primar ales democratic fiind Adrian Moruzi, de la Convenția Democratică (PNL+PNTCD+PS+UDMR), cunoscut fiind ca mason venerabil.

Libiu Mateescu

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.