Consiliul National al PSD – clarificari pentru descentralizare si alegerile europarlamentare din...

Consiliul National al PSD – clarificari pentru descentralizare si alegerile europarlamentare din 2014

0 225
Partidul Social Democrat a decis sa participe in nume propriu la alegerile europene din mai 2014 si face un apel catre colegii din USL "sa abordeze de pe pozitii neconflictuale acest scrutin".
Totodata, PSD ii invita "sa discute un portofoliu de campanie care, fara sa excluda diferentele identitare, sa se circumscrie intereselor natiunii romane in Uniunea Europeana", conform unei Rezolutii aflate pe agenda Consiliului National al formatiunii referitoare la ideologia social-democrata, citata de Agerpres.
Presedintele PSD Victor Ponta anuntase inca din luna august ca PSD, PNL si PC vor merge separat la alegerile europarlamentare de anul viitor.
 
"PSD a decis sa participe in nume propriu la alegerile europene de la sfarsitul lunii mai 2014. Vrem sa castigam aceste alegeri si stim ca o conditie esentiala pentru asta este succesul guvernarii. Primul si cel mai important lucru in viitoarea campanie electorala este acela de a prezenta cu fermitate dorinta PSD de a continua constructia europeana, ca o garantie ca pe continentul nostru nu se vor mai repeta ororile secolului trecut. Suntem nelinistiti de cresterea sentimentelor anti-europene, de faptul ca populismul anti-european castiga tot mai multi adepti printre europenii deceptionati de felul in care au evoluat lucrurile in ultimii cinci ani", se arata in documentul citat.
Potrivit acestuia, Europa unita are nevoie de un mare proiect integrator si acesta nu poate fi decat edificarea Europei sociale, asta insemnand un set de reguli sociale aplicabil la nivelul intregii zone.
Din punct de vedere al PSD, un amplu proiect de investitii europene in tarile din Est, destinat reducerii decalajelor istorice de dezvoltare intre Vestul si Estul continentului, este solutia cea mai potrivita pentru revenirea la cresterea economica si in interesul tuturor. Conform documentului, "PSD va aborda alegerile europene cu dorinta de a le castiga de o maniera convingatoare".
 
Descentralizare necesara – va disponibiliza guvernul pentru politici publice importante
"Eu cred că nu mai trebuie să stabilească Guvernul central, dacă vorbim de descentralizare, nivelul taxelor locale. Cred că primarul, consiliul local (…) o să aibă dreptul la un moment să discute cu propriii cetăţeni, să spună: reduc taxele sau le cresc. Centralismul acesta – în care le spun eu de la Guvern cât să-ÅŸi pună ei, cu cât să-ÅŸi crească sau să scadă taxa – cred că e o gândire centralist-comunistă. Åži, de altfel, această gândire centralist-comunistă am constat-o la aÅŸa-zise partide de dreapta ÅŸi când vorbim de descentralizare. Eu cred că e foarte bine ca omul să nu mai vină la BucureÅŸti să-ÅŸi rezolve o problemă. Să se ducă la judeÅ£ul lui sau la oraÅŸul cel mai apropiat. (…) De la CeauÅŸescu încoace nu a vrut nimeni să descentralizeze. (…) Da, vreau să fiu primul-ministru care nu vrea mai multă putere la BucureÅŸti, ci vreau, dimpotrivă, mai puÅ£ină putere ÅŸi mai mult timp ca Guvernul central să se ocupe de ceea ce trebuie să se ocupe un Guvern central", a afirmat premierul, întrebat despre posibilitatea ca autorităţile locale să poată stabili nivelul taxelor. Victor Ponta a adăugat că pe agenda Guvernului ar trebui să se regăsească teme precum "marea infrastructură, politici publice importante".
"Faptul că se ocupă miniÅŸtrii din Cabinetul meu de cine e ÅŸef la nu ÅŸtiu ce direcÅ£ie din Harghita sau… Nu este aceasta treaba unui ministru. Åži aÅŸa apare birocraÅ£ia, aÅŸa apare corupÅ£ia, aÅŸa apare clientela. Vreau să fie la primari, la consilierii locali, cei pe care-i trage omul de mână pe stradă. Până-l trage pe ministru, îl vede o dată în patru ani. De aceea sunt legate chestiunile despre ce facem cu banii publici ÅŸi ce facem cu descentralizarea", a mai declarat primul-ministru.
 
Ponta: Îmi doresc de la toÅ£i partenerii de guvernare să fim solidari în decizii ÅŸi să nu jucăm jocul opoziÅ£iei de la putere
"Eu recunosc că 99% din timpul ÅŸi energia mea mi-o consum pentru activitatea Guvernului, mai puÅ£in chiar, iată, pentru partid, ÅŸi îmi pare rău. Åži ÅŸi mai puÅ£in pentru familie ÅŸi celelalte lucruri importante. Eu îmi doresc un singur lucru de la toÅ£i partenerii de guvernare ÅŸi aici vorbesc de PSD, PNL, PC, UNPR, să fim solidari în deciziile pe care le luăm ÅŸi să nu jucăm acel joc al opoziÅ£iei de la putere pe care l-au făcut PD-ul ÅŸi Traian Băsescu în 2005-2006 ÅŸi l-au făcut împotriva României", a spus Ponta, sâmbătă, la Consiliul NaÅ£ional al PSD.
Intrebat despre relaÅ£ia sa cu preÅŸedintele PNL, Crin Antonescu: Ponta a reiterat faptul că este nevoie ca partenerii USL să rămână uniÅ£i pentru ca România "să iasă din epoca cu ura". "Cred că este vorba despre un efort colectiv pentru ca România de la anul să iasă din epoca cu ura, cu dezbinarea, cu scandalul ÅŸi asta înseamnă nu doar că rămânem uniÅ£i ÅŸi parteneri în USL. Eu voi promova dialogul ÅŸi cu toate celelalte partide din opoziÅ£ie ÅŸi cu toate celelalte categorii reprezentative ale societăţii româneÅŸti", a adăugat premieru.

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.