Constelatii familiale! Permiteti CONECTAREA CU PROPRIUL SINE

Constelatii familiale! Permiteti CONECTAREA CU PROPRIUL SINE

0 236
 
 
 
ConstelaÅ£iile Familiale sunt un mod de a descoperi forÅ£ele ÅŸi legăturile fundamentale care au fost purtate ÅŸi transmise de-a lungul generaÅ£iilor.”(Bertold Ulsamer)
In ConstelaÅ£ii cuvintele vindecă. Nu orice cuvinte. Este vorba despre anumite fraze vindecătoare care ne permit să vorbim limbajul Sufletului în moduri care sunt eliberatoare pentru noi ÅŸi cei din jurul nostru – prieteni, iubiÅ£i, soÅ£i, cei dragi, familia, colegii.
 
Constelatiile familiale sunt din punct de vedere energetic extrem de profunde!
Acestea sunt metode psihospirituale de vindecare a sufletului pe care le consider personal din practica, foarte eficiente.
Biologia ne învaţă că moÅŸtenim de la predecesorii noÅŸtri caracteristicile fizice ÅŸi predispoziÅ£ia spre anumite boli ÅŸi afecÅ£iuni. De exemplu, ochii verzi pot proveni de la străbunicul, iar boala cardiacă de la mama. Este o poveste legată de cromozomi, iar ÅŸtiinÅ£a se simte confortabil să o spună. TotuÅŸi, bagajul nostru nu se rezumă la componenta biologică. Există din ce în ce mai mulÅ£i cercetători care sunt preocupaÅ£i de moÅŸtenirea de natură psihologică. Este vorba despre o transmitere fondată pe inconÅŸtientul individual al fiecărui membru al familiei. CunoaÅŸterea acestei moÅŸteniri de factură psihologică ne poate ajuta să înÅ£elegem motivaÅ£iile mai profunde care ne fac să acÅ£ionăm ÅŸi să intervenim atunci când nu mai dorim să repetăm anumite situaÅ£ii.
Acest inconştient familial, leagă inconştientul individului de ceea ce Jung numea inconştient colectiv.
 Copilul care se naÅŸte este în contact cu memoria clanului familial, cu cea a strămoÅŸilor săi din generaÅ£iile din ambele linii parentale. Cu toÅ£ii avem o moÅŸtenire psihică ÅŸi un bagaj psihologic.
 
Trecutul interacţionează cu prezentul, iar prezentul influenţează viitorul.
Suntem o verigă din lanţul generaţiilor, legat fizic prin gene şi pe plan psihic, prin inconştientul familial (Joe-Ann Benoit, 2009, p.3- 4).
Trăim însă sub auspicii bune: nu suntem condamnaÅ£i să retrăim traumele strămoÅŸilor noÅŸtri, beneficiem nu numai de un determinism ci ÅŸi de un liber arbitru în moÅŸtenirea noastră psihică.
Cheia pentru a ne recâÅŸtiga libertatea de acÅ£iune ÅŸi de a ieÅŸi din modelele nefaste este conÅŸtientizarea repetiÅ£iilor care apar în viaÅ£a noastră, decodarea ÅŸi dezactivarea acestora.
ViaÅ£a noastră dobândeÅŸte sens atunci când abordăm acest nivel profund, psihogenealogic. Dobândim conÅŸtienÅ£a pattern-urilor distructive care au marcat viaÅ£a generaÅ£iilor dinaintea noastră ÅŸi pe a noastră, dar ÅŸi a legăturilor care există între toÅ£i membri familiei, un sentiment de apartenenţă.
in lucrul terapiei sistemice Bert a descoperit ca sistemul familial, la fel ca orice alt sistem, are ordinea sa naturala si ca atunci cind acea ordine este afectata, efectele sint simtite de generatiile ulterioare pe masura ce sistemul incearca sa se ajusteze pe sine. Se pare ca exista anumite legi naturale care actioneaza pentru a mentine aceasta ordine si permit fluxul liber al iubirii intre membrii familiei.
 
Potrivit terapiei sistemice a lui Bert Hellinger, solutia care conduce la viata intr-o familie apare cind fiecare din membrii ei isi ia locul sau de drept, isi asuma rolul in viata, are grija de sine si evita sa intervina in destinul altcuiva.
 
Majoritatea dificultatilor personale precum si a problemelor in relatii sint rezultatul confuziei din sistemele familiilor. Aceasta confuzie apare cind, fara sa fim constienti si fara sa dorim, manifestam in viata noastra destinul altei persoane din familia noastra, in ciuda faptului ca o asemenea persoana a trait cu mult timp in urma. Asta ne face sa repetam destinul membrilor din familie care au fost exclusi, uitati sau nerecunoscuti in locul lor de drept. si incercam sa traim acel destin pentru ei sau sa traim dificultati pentru a ne diminua vinovatia.
 
Ordinele iubirii sunt descrise de  Bert Hellinger ca reguli fundamentale pe care le putem observa in toate sistemele familiale. Acestete reguli nu sunt verbale si nu sunt “dictate” de la o generatie la alta, pentru ca ele sunt in mare parte transmise inconstient.       
                    
Terapia lui Bert Hellinger are in vedere urmatoarele reguli ale sistemelor familiale:
– intr-un sistem familial fiecare este legat de celalalt;
– fiecare are dreptul de a apartine sistemului familial. Tendinta de excludere a unui membru al familiei  se va resimtii peste generatii. De obicei se incearca excluderea unor personae de care sunt legate evenimente dureroase. A nu vorbi despre aceasta persoana si despre eveniment inseamna a o exclude;
– fiecare membru al familiei are locul si rangul sau. Aceasta regula are de-a face tot cu fenomenul de excludere. Confiscarea locului si rolului unui membru al familiei inseamna excludere. Exista o ierarhie cronologica intr-o familie, care trebuie respectata, chiar daca unii dintre membrii sunt decedati. Acest principiu se aplica si in cazul in care un membru al familiei are o a doua sotie sau al doilea sot. Trebuie, neaparat, respectat locul primului partener;
– membri exclusi sunt intotdeauna reprezentati. Excluderea sau trecerea in uitare a existentei unuia dintre membri familiei va determina o tensiune care nu va disparea decat atunci cand aceasta pierdere va fi compensata. Unul dintre membri familiei se va identifica inconstient cu persoana exclusa.
Cum se poate restabili ordinea si echilibrul? O modalitate este redarea locului persoanei excluse in sistemul familial. In legatura cu restabilirea echilibrului, Bert Hellinger abordeaza razbunarea si spune: “Cine se crede prea bun pentru a face rau distruge relatia.” O razbunare poate restabili echilibrul intr-un sistem familial. Atunci cand “strategia “mea relationala este iertarea permanenta, inseamna  ca automat prefer pozitia de superioritate in raport cu celalalt. Odata pierduta egalitatea in relatie, aceasta cu greu mai poate fi restabilita. Daca ceea ce impiedica restabilirea echilibrului sunt motive religioase sau ideologice, dezechilibrul va fi la fel de mare.
 
Ce se intimpla intr-un workshop?
Participantul care alege sa lucreze tema familiei este intrebat care ii este dorinta inimii. Apoi este intrebat lucruri despre familie – despre familia de origine sau despre familia actuala – oricare este mai mult vizata in context.
Intrebarile vizeaza fapte, nu interpretari, morti neobisnuite, relatii anterioare sau extra-conjugale, avorturi, nasteri de copii morti, etc. Povestile despre unchiul Tom despre care se spunea ca era o persoana egoista sau sadica nu sint urmarite deoarece adesea reiese ca sentimentele traite de reprezentanti contrazic complet aceste povesti. Astfel ca se cere relatarea doar a evenimentelor.
 Se aleg din participantii la grup reprezentantii membrilor familiei si sint pozitionati intuitiv de catre participantul care lucreaza. Ca si cind ar avea loc o intrare in cimpul energetic al acelei familii, acesti reprezentanti incep sa simta in corpurile lor sentimentele membrilor familiei pe care ii reprezinta. Privind cum sint pozitionati reprezentantii si intrebindu-i cum se simt, facilitatorul poate sa-si faca o idee despre unde ar putea fi problema in sistem. Apoi experimenteaza mutind oamenii si aducind in constelatie posibile alte persoane care lipsesc pina cind inima se deschide. Acest lucru releva atunci dinamica ascunsa care a condus la perturbarea ordinii. Cind inima se deschide astfel, intregul grup o simte ca o experienta adinca si miscatoare. Este ca si cum sufletul se intoarce in sfirsit acasa. Frazele vindecatoare sint rostite pentru a onora membrii care lipsesc si pentru a permite iubirii sa curga libera din nou. Nu este mereu posibila gasirea unei rezolvari. Dar efectele par a fi simtite oricum in familie; uneori chiar cu mai multa putere decit daca s-ar fi gasit o rezolvare.
 
“Bucuria apare in suflet de indata ce ne punem in acord cu miscarile sufletului. Indiferent de calea pe care ne aflam, sintem ghidati de suflet. Daca sintem in acord cu el, ne simtim conectati la ceva extraordinar si asta inseamna bucurie. Bucuria are o nuanta de implinire si completitudine care provine din aceasta conectare. Aceasta bucurie este tacuta, are greutate, straluceste. in prezenta oamenilor care traiesc aceasta bucurie, devenim linistiti. Aceasta bucurie nu are scop, dorinta sau intentie. Este o multumire foarte profunda.”
Citat din Bert Hellinger, workshop la Londra, aprilie 2000
 
Workshop sustinut de Mihaela Argesanu
2 – 3 noiembrie Brasov
Detalii si inscrieri: aliz.domokos@gmail.com sau tel. 0720100018
Locatia va fi anuntata persoanelor inscrise
Cost curs: 300 ron
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.