Constitutia, se modifica !
Modificarea Constitutiei, prioritate care a demolat toata agenda clasei politice in cea mai dura criza economica, este “gestionata” de tot ce misca politic, Presedintie, Parlament si Guvern.
La doar o zi dupa ce, la cererea PDL, a fost pusa in functiune o comisie parlamentara cu scopoul declarat de modificare a Constitutiei, sefii din cele doua palate (Victoria si Cotroceni) au iesit cu un proiect care vizeza acelas subiect. Astfel Guvernul a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei.
Dincolo de zarva starnita sunt de retinut cateva din modificarile care se propun.
Desfiintarea Senatului!
Noul proiect prevede trecerea la un sistem parlamentar unicameral, cele doua camere ale parlamentului urmand a fi inlocuite, nu de Marea Adunare Nationala ci de Camera a Reprezentantilor. Denumire este impresionanta tinand cont de viziunea presedintelui asupra Parlamentului.
Articolul 72 din Constitutie prevede ca deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspundere juridica pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate in exercitarea mandatului.
In ceea ce priveate adoptarea legilor, prin faptul ca se trece la Parlament unicameral, propunerile legislative vor fi dezbatute ai votate in plen de doua ori in doua aedinte diferite la cel putin 30 de zile distanta. In mod exceptional, Camera Reprezentantilor poate aproba cu majoritatea voturilor membrilor prezenti reducerea termenului de 30 zile. Cu alte cuvinte, practica primei lecturi ai practica celea de-a doua lecturi a legii in Parlament, avand in vedere ca avem o singura camera a Parlamentului”, a spus Boc.
Romania o republica prezidentiala?
Noul proiect de modificare a Constitutiei contine o prevedere prin care se intareste prevederea legata de faptl ca Presedintele Romaniei se bucura de imunitate pe durata exercitarii mandatului. In acest fel, ar urma sa fie modificata forma actuala, potrivit careia „Presedintele Romaniei se bucura doar de imunitate.
Pe langa cunoscutele prevederi care intaresc credinta ca orientarea propusa, de noua modificare a Constitutiei, ca va aseaza tara pe directia unei republici prezidentiale apare si un text legat de schimbarile ministrilor. In aceasta speta Parlamentul nu mai exista. Potrivit textului, premierul nu poate propune revocarea si numirea de ministri decat dupa o consultare prealabila a presedintelui.
Schimbari de prevederi si pentru Curtea Constitutionala
De asemenea, daca pana acum numarul minim de parlamentari necesar pentru sesizarea era de 50 de deputati sau 25 de senatori, in proiectul de modificare se prevede ca, in conditiile introducerii Camerei Reprezentantilor, Curtea Constitutionala ar putea fi sesizata de cel putin 40 de parlamentari. Doar asta a fost si “vointa poporului”, asta s-a cerut prin Refendum ?
Presedintele Traian Basescu a primit propunerea Guvernului de initiere a revizuirii Constitutiei, insotita de proiectul de lege si expunerea de motive.
Proiectul, adoptat in sedinta Executivului de miercuri, si expunerea de motive privind revizuirea Legii fundamentale au fost postate pe site-ul Administratiei Prezidentiale, dupa ce seful statului a transmis textul respectiv, spre avizare, Consiliului Legislativ:
„Presedintele Romaniei, in temeiul art. 150 alin. (1) din Constitutie, in calitate de initiator al revizuirii Constitutiei, a transmis spre avizare Consiliului Legislativ textul proiectului de lege privind modificarea Constitutiei Romaniei, urmand ca dupa primirea avizului sa inainteze Parlamentului proiectul de revizuire si avizul Consiliului Legislativ”, se arata intr-un comunicat transmis de Administratia Prezidentiala. Documentele pot fi consultate la adresa http://www.presidency.ro/static/ Proiect_ Revizuire_ Constitutie.pdf.