Consultare publică pentru ridicarea maşinilor la Braşov
Timp de 30 de zile, braşovenii vor putea depune amendamente pentru îmbunătăţirea Proiectul regulamentului, după ce acesta va fi publicat pe site-ul primăriei în cursul acestei săptămâni
Timp de 30 de zile, braşovenii vor putea depune amendamente pentru îmbunătăţirea Proiectul regulamentului, după ce acesta va fi publicat pe site-ul primăriei în cursul acestei săptămâni.
Ridicările auto au fost suspendate timp de un an şi jumătate, după ce s-a constatat că se făceau în baza unui regulament local declarat neconstituţional. Noul document are la bază hotărârea de guvern din decembrie 2016, care a modificat şi completat Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.
Potrivit administratorului public al municipiului Braşov, Miklos Gantz, proiectul Regulamentului de ridicări auto reprezintă în acest moment „poziţia comună a Primăriei Braşov, a Poliţiei Locale şi a Biroului Rutier din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Braşov“.
Regulamentul prevede că vor fi ridicate doar maşinile care blochează circulaţia pe drumurile publice, iar decizia poate fi luată doar de poliţiştii rutieri, care decid când se va apela la această măsură. De altfel, ridicarea vehiculului se va face doar în prezenţa poliţiştilor.
În primă fază, poliţistul care constată că există un vehicul parcat neregulamentar va face un set de poze maşinii respective, în care să se vadă clar plăcuţele de înmatriculare şi din care să reiasă că şoferul a parcat ilegal sau pe interzis.
Poliţistul va trebui să aştepte cinci minute înainte de a solicita intervenţia echipajului de ridicări auto, iar apoi va mai face un set de poze din care să reiasă că în acest timp nu s-a produs nicio modificare.
Un al treilea set de fotografii va fi făcut când maşina este pe platformă. Maşina nu va fi ridicată, în schimb, dacă în interiorul ei este o persoană (alta decît şoferul) sau un animal de companie.
Pe de altă parte însă, dacă un şofer parchează neregulamentar şi lasă maşina descuiată sau cu geamul uşor lăsat, pentru a da impresia că este pe aproape, riscă o amendă din partea Poliţiei Rutiere.
Vifor Rotar