Consumatorii de Fast-Food sunt mai depresivi
Conceptul de fast-food exista inca din cele mai vechi timpuri, comerciantii ambulanti vanzand produse alimentare gatite sau bauturi. Acest concept este strans legat de dezvoltarea urbana. Fast-food-ul, fenomen necunoscut la noi pana in anii '90, a influentat puternic obiceiurile de consum ale romanilor si a devenit o afacere foarte profitabila pentru lanturile de restaurante de profil.
Cercetatorii spanioli au stabilit o asociere clara intre consumul de produse fast-food si riscul de depresie. Nu este neaparat o legatura de la cauza la efect. Echipa de la universitatile din Granada si Las Palmas (Gran Canaria) nu spune ca mancarea nu prea echilibrata servita la fast-food declanseaza depresia, scrie Agerpres citand site-ul passionsante.be.
Cercetatorii au observat insa ca persoanele care merg des la astfel de unitati sunt mult mai expuse riscului de depresie. Pana sa ajunga la aceasta concluzie, specialistii au studiat cateva luni circa 9.000 de adulti. Le-au comparat obiceiurile alimentare, identificand astfel ‘factorul fast-food’. Ei au pus in evidenta o relatie ‘doza-raspuns’ (cu cat oamenii merg mai des la fast-food, cu atat riscul este mai ridicat), dar legatura este evidenta chiar si in cazul unui consum moderat de produse fast-food.
Amatorii de fast-food sunt si cei care au, in general, un mod de viata mai putin sanatos, mai sedentar, cu mai mult fumat, cu un ritm de viata mai prost structurat (situatie mai evidenta in randul celibatarilor) si cele mai rele obiceiuri alimentare – putine fructe, legume, peste si ulei de masline.
In orice caz, tinand seama de marea popularitate a acestui fel de a manca in societatea contemporana (se cunosc deja efectele asupra greutatii si a sistemului cardiovascular), este un camp de cercetare foarte intins, incheie passionsante.be.
Fast food-ul este modul de alimentatie sinonim cu societatea actuala. Traim intr-o epoca a dezvoltarii, a vitezei, care are nevoie de acelasi tip de alimentatie. Iar fast food-ul, trecand peste eticheta de ‘junk food’ ce i-a fost atribuita, este perfect pentru persoanele aflate mereu in miscare, persoanele dinamice, precum si pentru cele care petrec nenumarate ore la serviciu si nu mai au timp de gatit acasa. Astfel, pentru multi, fast food-ul devine o salvare (cel putin pana la sansa acestora de a se delecta cu tipuri de mancaruri mai aproape de traditional). Daca la inceput a fost o chestie care tinea mai degraba de imitatie, de moda zilei, in prezent a devenit ceva obisnuit, care face parte din cotidian. In plus, posibilitatea mentinerii unor preturi mici, odata cu extindererea lanturilor de acest gen, a contribuit la majorarea interesului consumatorilor pentru retelele de fast-food.