Consumul de carne creste riscul de cancer pulmonar
Imaginea aceea cu oamenii care, intr-un viitor apropiat, se vor hrani cu pastile care au diferite arome de mancare este tot mai apropiata. Spunem asta deoarece potrivit unui studiu realizat de cercetatorii americani, persoanele care consuma multa carne rosie si procesata prezinta riscuri mai mari de a se imbolnavi de cancer, mai ales pulmonar si colorectal.
Cercetarea face parte dintr-un studiu mai mare care a pus in evidenta asocierea dintre consumul de carne si cancerul pulmonar. Acest studiu sugereaza faptul ca persoanele care consuma multa carne prezinta mai multe riscuri de a se imbolnavi de cancer la ficat si esofag. O prima constarare este reprezentata de faptul ca barbatii care consuma regulat carne rosie prezinta mai multe riscuri de a se imbolnavi de cancer la pancreas.
Coordonatorul acestui studiu, profesorul Amanda Cross, de la Institutul National de Oncologie din SUA, a declarat: „O scadere a consumului de carne rosie si procesata ar putea reduce incidenta cancerului in multe zone. Riscurile semnificative din punct de vedere statistic (intre 20 – 60%) au fost inregistrate in cazul cancerului esofagian, colorectal, pulmonar si la ficat.”
Carnea rosie este cea de vita, porc sau miel. Carnea procesata include sunca, carnatii din carne rosie sau pui, aperitivele reci, slanina sau crenvursti. Carnea poate produce cancer prin mai multe cai: „de exemplu, este o sursa de grasimi saturate si fier, elemente cancerigene”, spun cercetatorii.
S.M.