Contracte de 24 de milioane de euro în 2016 în zonele rurale ale judeţului
Mai multe proiecte, mai mulţi bani accesaţi şi plăţi record. Cu asta se laudă, la final de an, Oficiul Judeţean Braşov pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care a sprijinit în atragerea de fonduri europene fermieri şi primării din judeţ. 24 de milioane de euro este valoarea contractelor încheiate anul trecut, iar oficialii recunosc că ar fi putut atrage şi mai mulţi bani
Mai multe proiecte, mai mulţi bani accesaţi şi plăţi record. Cu asta se laudă, la final de an, Oficiul Judeţean Braşov pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care a sprijinit în atragerea de fonduri europene fermieri şi primării din judeţ. 24 de milioane de euro este valoarea contractelor încheiate anul trecut, iar oficialii recunosccă ar fi putut atrage şi mai mulţi bani.
Cosmin Creţu este un fermier făgăraşean care în 2007 a avut curajul de a visa să scoată bani din afine. A depus pe PNDR un proiect de 110 mii euro. L-a câştigat şi pe 3 hectare, în 2008, şi-a plantat afinii a căror producţie a ajuns acum s-o exporte. Începutul a fost greu, pentru că era un pionier în domeniu.
În următorul ciclu bugetar european a decis să-şi extindă plantaţia şi să o modernizeze, tot cu bani europeni – 320.000 euro. Fermierul făgărăşean studiază acum draful ghidului solicitantului pentru noile măsuri pentru anul viitor
De bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală beneficiază şi primării din judeţ. La Bran, Sercaia sau Teliu, primăriile au accesat bani pentru investiţii în apă şi canalizare, la Viştea Mândra pentru modernizarea drumurilor comunale, la Săcele şi Codlea pentru infrastructură silvică. Primăriile Hălchiu, Hoghiz, Vulcan, Prejmer, Budila, Vama Buzăului au accesat bani pentru reabilitare şi dotare cămine culturale. Finanţarea pe măsura 7.6 este de 100%. Noua sală va avea aparatură de sunet nouă, de lumini, dotare sceno-tehnică, scaune noi. De asemenea, primăria mai are depus un proiect tot pe dotarea unui cămin cultural, în satul Acriş iar anul viitor vrea să acceseze bani pentru drumuri forestiere.
În judeţul Braşov, în 2017 s-au încheiat 135 de contracte, în valoare de 24 milioane de euro. Deşi rata de absorbţie a crescut, beneficiarii din această zonă mai au câteva doleanţe.
Potrivit Nicoletei Buta, director OJFIR Braşov, anul acesta s-ar fi putut contracta mai multe proiecte, dar Oficiul a pierdut 14 proiecte în programul „Tânărul fermier”, pentru că punctajul fermierilor şi alocarea financiară le-au clasat sub linie.
La nivelul Regiunii 7 Centru, s-au depus în anul 2017 1613 cereri de finanţare şi s-au încheiat 382 de contracte, în valoare de 81 milioane de euro.
Vifor Rotar