Contractele pentru o locuinta in topul rezilierii
Lipsa banilor necesari pentru restul de plata ce trebuie achitat dupa semnarea unui antecontract de cumparare a unui apartament nou a condus la rezilierea a peste 1.800 de contracte incheiate cu principalii dezvoltatori din Bucuresti, scrie Capital.
O estimare realizata de consultantii imobiliari din Bucuresti, la cererea Capital, arata ca 20% din stocul de locuinte aflate astazi la vanzare este format din unitati repuse pe piata ca urmare a rezilierii contractelor. Ultima statistica a Colliers International, bazata pe 35 de proiecte din Bucuresti, cu peste 200 de unitati, arata ca pe piata Capitalei sunt scoase la vanzare circa 9.000 de apartamente, finalizate sau cu livrare in acest an. Daca aplicam procentul de rezilieri la acest stoc, rezulta un numar de 1.800 de apartamente scoase pentru a doua oara la vanzare.
Numarul este ingrijorator daca luam in calcul faptul ca dezvoltatorii proiectelor mai mici de 200 de unitati, care se adreseaza clasei medii, se confrunta cu probleme si mai acute. Avantul consumist din anii 2007-2008 si evolutia galopanta a preturilor la locuintele noi din acea perioada au determinat o serie de bucuresteni sa se indatoreze pe 25-30 de ani fara a a lua in calcul un posibil colaps imobiliar. Aceasta categorie de cumparatori a fost lovita din plin de turnura pe care a luat-o economia tarii. Ramasi fara loc de munca, refuzati de banci la contractarea unor imprumuturi sau incapabili sa mai vanda apartamentul vechi, oamenii sunt fortati sa vanda antecontractele ca sa nu piarda banii dati ca avans.