Contractul pentru autostrada Piteşti – Sibiu se va semna vineri! Autostrada...

Contractul pentru autostrada Piteşti – Sibiu se va semna vineri! Autostrada Comernic – Brasov mai asteapta! Cat timp?

0 1057

Anunţ sub presiunea DNA-ul?
Vineri,  cred că se va putea semna contractul şi după aceea urmează un montaj financiar pe treaba aceasta, după ce durează un an de zile studii geo etc., etapizarea lucrărilor pe tronsoane, astfel încât să începem din multe puncte simultan. S-ar putea ca să începem partea în care nu avem nevoie de atâtea studii geo. Este o porţiune de la Sibiu spre munte şi de la Piteşti spre munte în care am putea începe mai repede lucrările decât în interiorul defileului ,sau chiar în interiorul strict montan. Dar acolo mai avem de lucru. Vineri se semnează contractul şi considerăm problema încheiată că, odată începută, cineva o va şi termina. Că noi, că următorii…„, a spus la tv. ministrul Ioan Rus.
Întrebat când a devenit o prioritate pentru autorităţile de resort această autostradă, ministrul Rus a răspuns:
A fost tot timpul o prioritate (autostrada Piteşti – Sibiu – n.r.). Pe primele evaluări pe care le-au făcut specialiştii americani, (pentru că am avut o firmă americană care a făcut evaluările acestea de trafic, de eficienţă economică etc.), se califica într-o primă instanţă ca drum expres,. După aceea, când am evaluat proiectele ca să prioritizăm toate planurile şi Comisia Europeană ne-a cerut să dăm punctaje mai mari pentru tot ce înseamnă reţeaua TEN -T, deci pentru reţeaua europeană, atunci acestea au luat din start un punctaj mai mare. La asta s-a adăugat eficienţa, care a adus un punctaj suplimentar, astfel încât Piteşti – Sibiu a ajuns pe un loc fruntaş în priorităţile pe care noi le avem, a spus Rus. Potrivit şefului de la Transporturi, finanţarea lucrărilor la această autostradă va fi din fonduri europene, din bugetul de stat, dar şi din fonduri BEI/BERD.
În context, Ioan Rus a explicat că autorităţile române de resort au construit un mini-plan Juncker pentru finanţarea autostrăzilor.
ioan-rus  oPe de altă parte, întrebat dacă există vreo garanţie că lucrurile vor merge mai departe aşa cum au fost plănuite în cazul în care el va pleca de la minister, Ioan Rus a răspuns: „Niciuna, în afara structurii Master Planului”, care, odată aprobat, nu mai poate fi modificat decât cu acordul CE.
„E greu de modificat acel document. În rest, montajele acestea le-am conceput şi au nu numai valenţă economică ci şi valenţe sociale masive. Asta am explicat şi săptămâna trecută şi am şi reuşit să grăbesc în discuţia cu comisarii europeni, în special cu cel pentru transporturi, deci ne interesează să grăbim toate aceste procese pentru că România are 3 milioane de oameni din forţa activă în acest moment în Occident. Din care, vreun milion sunt fierari betonişti, zidari etc, lucrează în construcţie, autostrăzi prin Europa. Au poate 1.000 de euro salariu. Pentru 700 de euro vin acasă jumătate din ei. În Portugalia, când s-a dat drumul la acest Master Plan, s-au întors vreo 700.000 de portughezi din toată Europa, care făceau acelaşi lucru ca şi noi. S-au întors acasă şi au contribuit la acea infrastructură rutieră, feroviară, navală, aeriană, că acelaşi lucru l-au făcut şi ei”, a mai spus Rus.

Autostrada Comernic – Brasov pare a fi uitata de guvernanti, avand si planificare si termen la …Sfantul Asteapta!

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.