Contradictie: Statul si implicarea in depasirea crizei

Contradictie: Statul si implicarea in depasirea crizei

0 259

Statul este singurul garant al depasirii crizei economice, a declarat Eugen Dijmarescu, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in cadrul dezbaterii „Piata de capital romaneasca la rascruce”, organizata la Bucuresti. „Ne aflam in ipostaza de a reconcilia democratia pe piata. Guvernele trebuie sa impulsioneze consumul si productia. Pana una alta, nu cunosc alt furnizor de incredere decat statul”, a afirmat oficialul BNR. Dijmarescu a punctat ca „statul trebuie sa faca tot posibilul ca piata sa refunctioneze”. „Nu este o solutie inventata in Romania, ci aceasta se aplica la nivel european”, a adaugat viceguvernatorul.
In replica, Varujan Vosganian, presedintele Comisiei Economice din Senat, a spus ca nu este de acord cu ideea ca furnizorul de incredere sa fie statul.
”Furnizorul de incredere, de care amintea domnul Dijmarescu, nu trebuie sa fie statul. Nu sunt de acord cu aceasta idee. Consider ca acest lucru se poate intampla numai in cazul unui capitalism matur, in economii de piata dezvoltate. Ori, in Romania nu exista asa ceva”, a afirmat Vosganian.
Fostul ministru al Economiei a mai precizat ca printre solutiile viabile ce trebuie aplicate pentru depasirea crizei economice se gasesc fondurile mutuale sau fondurile de pensii. ‘”ingurul ajutor pe care statul l-a acordat in aceasta perioada de criza a fost majorarea impozitelor, ceea ce spune multe despre capacitatea acestuia de a tine in frau criza”, a spus seful Comisiei Economice din Senatul Romaniei.
In privinta evolutiei ulterioare a crizei economice in Romania, Eugen Dijmarescu a tinut sa mentioneze ca aceasta se va resimti mai accentuat in trimestrul III din 2009. „Criza economica va fi resimtita cu putere in trimestrul al treilea din 2009, desi la inceputul anului eram mai optimist’, a explicat viceguvernatorul BNR. El a adaugat ca, la ora actuala, in Romania nu exista proiecte viabile care sa relanseze economia. ‘Piata de capital autohtona se confrunta cu o mare problema in privinta destinatiei fondurilor, dar si cu problema increderii”, a subliniat Dijmarescu.
Potrivit oficialului, un lucru ingrijorator este ca retragerile catre pietele de capital-mama au fost, in trimestrul IV din 2008, de 282 miliarde de euro, fapt care a reprezentat un semn important al impactului ulterior al crizei la nivel european. „2010 este anul in care se va produce relansarea economiei la nivel global. Personal, nu cred ca, la nivelul Romaniei, doar piata de capital poate sa rezolve problema crizei economice”, a conchis Dijmarescu.
Bursa de Valori Bucuresti (BVB), Asociatia Brokerilor si publicatia „Finante si Afaceri” au organizat, la World Trade Center din Capitala, seminarul cu tema „Piata de capital romaneasca la rascruce”, printre participanti aflandu-se numeroase personalitati din sfera economica si politica.

Sursas: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.