Contrafacerile pot distruge comertul cu produse traditionale
Institutiile statului ar trebui sa verifice documentele pe care trebuie sa le detina orice vanzator de produse traditionale si sa ia masuri impotriva contrafacerilor, nu sa distruga comertul cu acest tip de produse, considera Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR)
“Este infiorator faptul ca institutiile statului nu verifica documentele pe care trebuie sa le detina orice vanzator de produse traditionale si nu ia masuri impotriva contrafacerilor. Acest lucru nu trebuie sa duca la distrugerea germenului unui nou tip de comert in care drumul de la productie pana la farfuria consumatorului este mai scurt, in care poluarea este mai redusa si cantitatile de adjuvanti, aditivi, coloranti etc sunt sensibil diminuate sau absente. Infiorator este faptul ca adevaratii evazionisti sunt cei care ne dau lectii de moralitate in timp ce vina este aruncata asupra celor care vand 10 oua sau 3 kg de morcov pe o piata controlata”, declara directorul executiv al FNPAR, Daniel Botanoiu, intr-un comunicat remis Agerpres.
Acesta a adaugat ca ‘infiorator’ este faptul ca in Romania intra camioane incarcate cu porci vii cu destinatia Bulgaria, dupa care sunt sacrificati in Romania fara ca cineva sa raspunda pentru acest lucru.
“Surprinzator, porcii nu se descarca in curtile celor care produc marfuri traditionale nici macar in curtile producatorilor de carne de porc autohtoni, ci in curtile celor care au abatoare si firme de procesare specializate”, a adaugat Botanoiu.
FNPAR, cea mai mare organizatie patronala din agricultura, a fost infiintata in anul 2007, iar membrii sai reprezinta 67% din sectorul agricol din Romania. Federatia are reprezentativitate la nivel european, fiind afiliata la Copa Cogeca, cea mai mare organizatie a producatorilor si cooperativelor agricole europene.