Copiii, adolescentii si sportul.

Copiii, adolescentii si sportul.

0 167

Statistici pe plan mondial dovedesc predilectia copiilor si adolescentilor inceputului de secol de a petrece mai mult timp in fata calculatorului sau televizorului in detrimentul orelor petrecute cu miscarea si sportul in aer liber.
La aceasta se adauga si o alimentatie de multe ori gresita, oferita de parinti ori in necunostinta de cauza, ori din comoditate. Cum altfel pot fi numiti cei cativa lei dati copiilor pentru a-si cumpara cate ceva la scoala sau in alte imprejurari, gustari ce se rezuma la tot felul de produse la punga sau gen hot-doggs.
Nici programele din cadrul invatamantului romanesc nu ofera mai multa miscare, orele de educatie fizica fiind Cenusareasa prin scoli, la acest fapt adaugandu-se si o gresita mentalitate a multor parinti de a cauta, prin orice mijloace, chiar ilegal pecuniare, de a-si scuti odraslele de la orele de sport.
In acest sens, un tanar antrenor brasovean, Horatiu Albu, declara:
“Ne confruntam permanent cu acest lucru. Tot mai putini copii se indreapta spre sportul de performanta. Recent, am facut un tur al scolilor brasovene, invitand copiii sa vina sa invete lupte, sa faca sport, in general. Pe moment, majoritatea s-au aratat incantati, insa, dupa ce au cerut voie parintilor, aproape toti au recunoscut interdictia parintilor pentru activitati sportive.”
Si aceasta este o situatie de fapt, parintii nelasandu-si copiii sa practice sportul din temerile ca acestia sa nu sufere accidentari. De parca doar la sport copiii se pot accidenta.
La toate acestea se mai poate adauga si lipsa unor miniterenuri de joaca si sport, prin cartiere si printre blocuri. Caci domnii de la Primarie se gandesc doar la solutionarea unor probleme de moment – tot felul de lucrari inghitind spatiul verde, dar care dau bine in perspectiva alegerilor – si nu vor sa tina cont de perspectiva si viitorul si sanatatea “schimbului de maine”, conform dictonului “Mens sana in corpore sano”.
Insa, repetand, parintii sunt primii care au obligatia morala de a-si educa urmasii, prin orice mijloace, spre sport, miscare si, implicit, sanatate, fizica si mentala.

Dan Bota.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.