Copiii sunt victime sigure pe internet!

Copiii sunt victime sigure pe internet!

0 470

Unul din 2 minori a fost hartuit cel putin o data in mediul online. In contextul in care majoritatea copiilor din Romania folosesc cel putin o retea de socializare iar varsta de la care acceseaza internetul este tot mai scazuta, riscul ca minorii sa devina tinte pentru pedofili este in crestere in ultimii ani. Parintii brasoveni spun ca le monitorizeaza odraslelor activitatea pe Internet,

Unul din 2 minori a fost hartuit cel putin o data in mediul online. In contextul in care majoritatea copiilor din Romania folosesc cel putin o retea de socializare iar varsta de la care acceseaza internetul este tot mai scazuta, riscul ca minorii sa devina tinte pentru pedofili este in crestere in ultimii ani. Parintii brasoveni spun ca le monitorizeaza odraslelor activitatea pe Internet, dar nu sunt siguri ca asta ii si fereste de pericole.
Abuzatorii copiilor se adapteaza permanent vremurilor si folosesc retelele de socializare pentru a-si racola victimele. Pedofilii folosesc computerul si aplicatiile de pe telefoanele mobile si intra in vorba cu copii carora le castiga increderea si apoi ii conving sa le trimita imagini cu ei.
Urmatorul pas este sa obtina fotografii cu ei cu continut sexual explicit iar de acolo incep adevaratele probleme. Multi ajung sa fie santajati, unii ajung chiar sa se intalneasca cu asa zisii prieteni si ajung sa fie abuzati. Cei mai expusi la astfel de pericole sunt copiii neglijati si nesupravegheati de parinti, care au probleme familiale, care se simt singuri si petrec ore in sir in fata computerului.
Mariana Grigorasi, psiholog in cadrul DGASPC Brasov, spune ca minorul se va simti vinovat, rusinat, va crede ca nu va fi acceptat de colegi, ca toata lumea stie si ii este rusine si va avea foarte mari probleme mai tarziu, cand risca sa fie violat sau sa intre intr-un cerc de prostitutie online.pedofil1
Psihologii recomanda parintilor sa mentina o relatie buna cu copiii si sa-i invete sa nu ia ad literam tot ce spun altii si sa-si puna intrebari. Mesajele cu tenta discriminatorie, rasista sau obscena sau cu tenta sexuala pot fi preintampinate in acest fel.
Nu este indicat sa tinem copiii departe de tentatiile internetului , insa n-ar fi rau ca, din cand in cand, parintii sa le verifice activitatea virtuala, fara a lasa impresia ca le invadeaza intimitatea.
Asa fac multi parinti de teama ca cei mici sa nu-si faca „prieteni” nepotriviti.
Psihologii recomanda ca varsta de la care copiii pot sa-si creeze un cont pe retelele de socializare sa fie de cel putin 12 ani insa chiar si atunci timpul pe care il petrec in mediul online sa fie limitat si supravegheat.
Ultimul caz in care un copil a fost ademenit de un pedofil in mediul online s-a inregistrat saptamana trecuta la Brasov cand un pensionar care isi crease un profil de adolescenta a reusit sa o convinga pe o fetita de opt ani sa se pozeze in ipostaze indecente. Barbatul de 64 de ani din Gorj se afla acum in arest pentru 30 de zile.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.