Coplata din Sanatate aprobata de Boc este amanata de Ponta

Coplata din Sanatate aprobata de Boc este amanata de Ponta

0 130
Executivul condus de Ponta a cerut acordul pentru amanarea introducerii sistemului de coplata in Sanatate, potrivit unor surse guvernamentale, ce sustin ca expertii Fondului ar fi dispusi sa accepte aceasta prerogare. Solicitarea de amanare a coplatii a fost transmisa fara sa fie stabilit si un termen pana la care aceasta plata sa fie amanata, dar intentia este ca noul sistem sa fie aplicat abia de la anul.
 
Boc a fost de accord cu coplata in Sanatate
Introducerea sistemului de coplata constituie unul dintre angajamentele luate de Guvernul Boc inscris din 2010 in acordul de imprumut convenit cu FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Introducerea iminenta a coplatii a fost anuntata in februarie 2010 de ministrul de atunci al Sanatatii, Cseke Attila (UDMR): „Este una din conditionalitatile cu FMI. Termenul de finalizare a fost decembrie, deci legea trebuia aplicata din ianuarie 2010”. Legea pentru coplata, se afla in dezbatere din 1 iulie 2009, cand alt fost ministru, Ion Bazac (PSD), si-a legat numele de coplata. Numai ca acesta a refuzat coplata. Si fostul ministru Ladislau Ritli a avut propriul proiect de coplata, ce ar fi trebuit sa ajunga la a 12-a parte din veniturile anuale ale fiecarui asigurat. Legea 220/2011 privind coplata in sanatate a si fost publicata in Monitorul Oficial din 30 noiembrie 2011 si in termen de 60 de zile ar fi trebuit sa aiba normele metodologice de aplicare si sa intre in vigoare. Ministrul s-a trezit insa ca acel „tichet moderator” de 1/12 din venituri nu este usor de calculat si a anuntat revenirea la o suma fixa.
 
Proiect modificat si amanat
Ulterior, Vasile Cepoi a preluat portofoliul Sanatatii si subiectul coplatii. Chiar la inceputul lunii august, ministerul de resort  a lansat in dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern care stabileste ca asiguratii vor achita coplata pentru serviciile medicale spitalicesti acordate atat prin spitalizare de zi, cat si prin spitalizare continua, consultatiile in ambulatoriu la medicul de familie si analizele de laborator Astfel, pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare de zi pacientii ar urma sa „coplateasca” intre 20 de lei si  60 lei, in functie de clasificare.
Bolnavii internati in regim de spitalizare continua ar avea de achitat o coplata intre 40 si 80 lei, dupa acelasi criteriu. De asemenea, coplata pentru consultatii este prevazuta intre 4 si 7 lei. Daca se realizeaza una pana la cinci analize de laborator, coplata ar fi de 5 lei.
Daca sunt efectuate intre sase si 10 analize, coplata creste la 10 lei, iar pentru mai mult de 10 analize, la 20 lei. De asemenea, coplata pentru investigatii imagistice ar urma sa fie: pentru RMN nativ – 150 de lei, RMN cu substanta de contrast – 250 de lei, CT nativ – 100 lei, CT cu substanta de contrast – 150 de lei, angiografie – 80 de lei si scintigrafie – 100 de lei.
 
FMI si Boc vroiau scutirea la coplata pentru maximum  40% din pacienti
Guvernul condus la semnarea acordului de Boc s-a angajat fata de FMI ca ponderea scutirilor de la coplata sa nu depaseasca un nivel de 40% dintre pacienti. 
Astfel, sunt scutite mai multe categorii de asigurati, respectiv copiii pana la varsta de 18 ani, tinerii intre 18 ani si 26 de ani, daca sunt elevi, absolventii de liceu, pana la inceperea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca; bolnavii cu afectiuni incluse in programele nationale de sanatate stabilite de Ministerul Sanatatii, pentru serviciile medicale aferente bolii de baza, daca nu realizeaza venituri din munca, pensie sau din alte resurse; pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 740 lei/luna; toate femeile insarcinate si lauzele, pentru servicii medicale legate de evolutia sarcinii, iar cele care nu au nici un venit sau au venituri sub salariul de baza minim brut pe tara, pentru toate serviciile medicale.
 
Iulian Rinder

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.