COROANA REGINEI MARIA – asigurata pentru 25 milioane euro ! ...

COROANA REGINEI MARIA – asigurata pentru 25 milioane euro !

0 226
La sfârÅŸitul lunii octombrie, se vor împlini 89 de ani de la încoronarea de la Alba Iulia. În acelaÅŸi timp, pe 29 octombrie 1875 s-a născut regina Maria, deci se vor împlini săptămâna viitoare 136 de ani de la naÅŸterea ei. Am ales coroana reginei Maria pentru că este, în acelaÅŸi timp, un istoric extrem de interesant, dar ÅŸi o piesă de artă foarte frumoasă. Probabil că este cea mai frumoasă coroană europeană din secolul al XX-lea. În general, coroanele regale ale statelor mai vechi, medievale, sunt de la sfârÅŸitul epocii moderne, dar din punct de vedere artistic nu sunt strălucite. Desigur, sunt din aur, cu pietre preÅ£ioase, dar sunt foarte convenÅ£ionale.
Coroana are o istorie foarte zbuciumată ÅŸi, în acelaÅŸi timp, ea reflectă foarte bine ceea ce am spus despre regina Maria, ÅŸi anume că a fost o persoană inovatoare, creatoare, îndrăzneaţă, foarte puternică, cu gusturi foarte rafinate. E o capodoperă a artei metalului, este din aur cu pietre preÅ£ioase ÅŸi semipreÅ£ioase. De asemenea, pietrele semipreÅ£ioase reflectă viziunea reginei Maria, ea avea o pasiune pentru ametiste, pentru opale, pietre care nu sunt foarte preÅ£ioase, dar care sunt extrem de interesante ÅŸi de expresive", a declarat dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul general al Muzeului NaÅ£ional de Istorie.
 
Realizată la Paris din aur ADEVARAT, de la Roşia Montană
Coroana reginei Maria a fost realizată la Paris de Casa de bijuterii Falize, din aur transilvănean (n.r. – cel mai bun ÅŸi pur aur transilvan este cel de la RoÅŸia Montană, aur a cărui "amprentă" a fost găsită ÅŸi pe mai multe bijuterii antice descoperite pe teritoriul României, inclusiv în celebrele ÅŸi controversatele "brăţări dacice", aflate la loc de cinste în SecÅ£iunea tezaur a MNIR), dându-i astfel o simbolistică aparte.Designul special al coroanei – în stil bizantin ÅŸi decorată cu motive vegetale – a fost conceput de Costin Petrescu (n.r. – pictorul Casei Regale, la începutul secolului trecut, ÅŸi artistul care a decorat în mod magistral Ateneul Român).
Sursa inspiraÅ£iei artistului: coroana doamnei Despina MiliÅ£a, soÅ£ia lui Neagoe Basarab, de pe fresca Mănăstirii Curtea de ArgeÅŸ, Å£inând cont de dorinÅ£a reginei Maria de a-i da o aură medievală înfăţişării sale.
Un accesoriu neobiÅŸnuit pentru coroană sunt pandantivele laterale "prependoulia", specifice diademelor imperiale bizantine. Cele două pandantive au fiecare câte un scut heraldic: unul reprezintă stema Regatului României, iar celălalt – însemnele ce arată ascendenÅ£a reginei Maria, Casa de Edinburgh. Piesa prezintă o alăturare unică de simboluri regale, fiind o exprimare a noii identităţi naÅ£ionale române dobândite de nepoata reginei Victoria.
De cele două medalioane sunt prinse câte trei lanÅ£uri, reprezentând boabe de grâu, simbol al fertilităţii, iar la capătul fiecărui lanÅ£ se afla o cruce gamată, similară celei din partea superioară a coroanei. Crucea gamată stilizată reprezintă simboluri religioase cosmice străvechi, care se regăsesc adesea ÅŸi în arta populară românească. Alegerea pietrelor semipreÅ£ioase sau preÅ£ioase care împodobesc coroana a fost în acord cu viziunea reginei despre romantism.
 
 A costat 64.820 de franci ÅŸi este asigurată pe… 25 de milioane de euro
Comanda coroanei reginei Maria, conform documentelor din arhiva Falize, a fost înregistrată la 5 august 1921, fiind făcută de Parlamentul României, prin preÅŸedintele Senatului, generalul Coandă, ÅŸi de colonelul Drosso, din partea regelui Ferdinand. "Bijuteria" regală cântăreÅŸte 1.854 de grame, are diametrul la bază de 17,5 cm ÅŸi înălÅ£imea de 18 cm . Coroana reginei Maria a fost finalizată în luna septembrie 1922, iar costul execuÅ£iei a fost de 64.820 de franci.IN URMA CU 5 ANI,când a fost expusă la Suceava , a fost asigurată – ca piesă de tezaur – la valoarea de 25 de milioane de euro. Coroana va fi expusă în Holul Central al Muzeului NaÅ£ional de Istorie a României până la sfârÅŸitul lunii noiembrie, putând fi admirată după această perioadă în expoziÅ£ia permanentă "Tezaur Istoric", de miercuri până duminică.
Înaintea ceremonialului încoronării de la Alba Iulia, atât coroana reginei Maria, cât ÅŸi coroana din oÅ£el de tun (pe care a purtat-o mai întâi regele Carol I) cu care a fost încoronat regele Ferdinand au fost sfinÅ£ite în catedrală de către patriarhul Miron Cristea. Bijuterie emblematică ÅŸi de suflet pentru regina Maria, coroana (de la Alba Iulia) a rămas întotdeauna în România, dar podoabele reginei Maria sunt mai mult o amintire. Unele le-a lăsat moÅŸtenire prin testament fiicelor sale, altele s-au pierdut în decursul timpului, iar despre unele nu se ÅŸtie care le-a fost destinul, precum cele două casete cu bijuterii, cu valoarea declarată de 7 milioane lei aur, trimise odată cu tezaurul Băncii NaÅ£ionale la Moscova, în ultimele zile ale anului 1916, în plin război.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.