Coroane de flori, discursuri si aplauze in cinstea Novembristilor

Coroane de flori, discursuri si aplauze in cinstea Novembristilor

0 389
Brasovenii au sarbatorit alaturi de novembristi un sfert de secol de la revolta din 15 noiembrie 1987. Curajul muncitorilor de la Steagu Rosu de a iesi in strada si de a   manifesta impotriva dictaturii comuniste a pregatit terenul pentru Revolutia din Decembrie 1989. La 25 de ani de la evenimente, tinerii cunosc prea putine despre jertfele luptatorilor anticomunisti, dar in Aula Universitatii au avut parte de marturii impresionante, care i-au facut sa aplaude minute in sir.
In 15 Noiembrie 1987, muncitorii Sectiei 440 – Matrite s-au revoltat pentru ca nu si-au primit salariile. Conducerea uzinei si cea de partid dadeau vina pe muncitori pentru ca nu existau comenzi, astfel ca angajatii, in loc sa mearga la vot, au decis sa mearga la Comitetul Judetean de Partid si sa-si ceara drepturile. De a doua zi, liderii miscarii au fost anchetati si batuti de Securitate, dupa care au fost deportati. La un sfert de secol de la revolta, brasovenii s-au strans la troita din Centrul Civic si au depus cate o coroana de flori in memoria luptatorilor.
Dupa ceremonia din Centrul Civic, novembristii s-au strans la Aula Universitatii Transilvania, unde le-au vorbit studentilor despre eveniment. Aici si-au primit diplomele de cetatean de onoare al Brasovului mai multi membri ai asociatiei, in aplauzele audientei. Cel mai emotionant moment l-a constituit insa discursul liderului aociatiei fostilor detinuti politic, Octav Bjoza. Luptatorul octogener a marturisit in fata audientei ca isi doreste, dupa trecerea in nefiinta, ca sicriul sau sa fie purtat pe umeri de Novembristi.
Marturia lui Bjoza i-a facut pe studenti sa aplaude minute in sir.
Chiar daca nu stiau prea multe despre revolta din 1987, tinerii au asistat la o lectie de istorie spusa chiar de peronajele implicate. Exemplul muncitorilor brasoveni care s-au revoltat in noiembrie 1987 este si astazi o dovada ca dorinta de libertate de poporului roman este unul din idealurile inalte ale unei natiuni care nu poate fi ingenuncheata, au concluzionat participantii la evenimentul gazduit de Aula Universitatii.
 
Vifor Rotar
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.