Cortizolul – arma impotriva fricii
Oamenii de stiinta sunt gata sa scape omenirea de numeroasele fobii existente. De exemplu, oamenii care sufera de acrofobie (teama de inaltime) vor putea sa ia o pastila si sa urce apoi linistiti in varful turnului Eiffel, pentru a admira Parisul, noteaza cotidianul rus Utro. Nu este primul an cand oamenii de stiinta lucreaza la elaborarea unui medicament contra fobiilor. Dupa toate probabilitatile, principalul element din compozitia viitorului medicament il va constitui cortizolul.
Un recent studiu desfasurat pe 40 de pacienti suferinzi de acrofobie a relevat ca utilizarea de cortizol, alaturi de terapia zilnica obisnuita, da rezultate uimitoare.
Jumatate dintre participantii la experiment luau cortizol, iar cealalta jumatate – placebo. Dupa aceasta, cei testati erau asezati in fata unui simulator virtual, care mima miscarea rapida intr-un lift deschis de mare viteza. In acelasi timp, numeroase transmitatoare fixate de pielea persoanelor testate inregistrau oscilatiile de tensiune, ale ritmului cardiac si ale secretiilor glandelor sudoripare.
Pacientii care luau cortiozol au incetat in numai o luna de zile sa se teama de calatoriile cu liftul virtual. “Ei au demonstrat o diminuare semnificativa a ingrijorarii acute in timpul in care situatia generatoare de fobie actiona virtual asupra lorâ€, subliniaza unul dintre autorii studiului, neurologul Dominique de Quervain de la Universitatea Basel, Elvetia.
Acesta nu este primul studiu pe marginea efectelor cortizolului, subliniaza Utro. Recent, psihiatri din SUA au desfasurat teste pe soldati. Ei au creat pentru persoanele testate situatii stresante si au studiat apoi comportamentul lor. Persoanele tinere carora le fusese injectat cortizol nu se temeau de nimic si se comportau in mod extrem de curajos.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca datorita respectivului hormon SUA vor putea avea o armata cu soldati neinfricati.