Coruptia nu tine cont de Raportul CE!
Raportul Comisiei Europene, monitorizare a Romaniei si Bulgariei dupa aderarea la UE, ?asteptat in mod diferit de fortele politice romanesti, a fost ?prezentat la Bruxelles de catre vicepresedintele Franco Frattini.? “Raportul” confirma tonul moderat din proiectul pe care l-am?publicat in urma cu cateva zile. Comisia Europeana remarca anumite progrese in reforma justitiei si in lupta impotriva coruptiei dar spune ca progresele sunt insuficiente in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. De asemenea, important de remarcat, asa cum am semnalat in transmisiunile acestor zile, Comisia nu recomanda activarea clauzei de salvgardare nici pentru Romania si nici pentru Bulgaria, precum si faptul ca Romania? nu mai este considerata o tara in drum spre Europa, o tara aflata in curs de aderare, nu mai suntem tratati precum tarile candidate.
Trebuie sa?apreciem si de ce nu, sa ne bucuram, de maniera in care vicepresedintele Frattini a aparat acest raport, pe care il considera onest si echilibrat, si a atras atentia asupra mesajului pe care comisia il transmite cetatenilor din Romania si Bulgaria la sase luni dupa aderare. El a atras atentia in repetate randuri in timpul conferintei de presa ca cele doua tari sunt state membre si ele trebuie incurajate de Comisia Europeana.
La noi “Raportul” a fost primit si cu bucurie si satisfactie, e drept moderate, dar si cu rautate si dusmanie. Nu se pot trece cu vederea diferentele de abordare in aprecierea dintre reprezentantii, (mai mult sau mai putin oficiali) dintre Palatul Victoria si Cotroceni.
Monica Macovei nu a scapat prilejul sa sara la gatul tuturor care sustin contrariul parerilor sale afirmand ca “avem cel mai critic “Raport” de dupa …2004!”
E bine ca ministrul justitiei, Tudor Chiuariu, a anuntat ca va analiza recomandarile facute de Comisia Europeana si ca, in functie de acestea, va intocmi un plan de actiuni concrete in lupta anticoruptie si reforma judiciara, pentru ca monitorizarea sa inceteze la sfarsitul lui 2007.