COSTUL MUNCII TOT IN CRESTERE!
Costul orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul de zile lucratoare, a crescut cu 19,51 la suta in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara a anului trecut, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul National de Statistica (INS).
Comparativ cu trimestrul patru al anului trecut, costul du forta de munca a scazut, insa, cu 1,65.
In comparatie cu trimestrul IV 2007, scaderi semnificative ale indicelui trimestrial al costului orar al fortei de munca, in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare, au avut loc in activitatile din industria extractiva – 14,87 la suta, energie electrica si termica, gaze si apa – 5,39 la suta, hoteluri si restaurante – 3,38 la suta, si transport, depozitare si comunicatii – 3,18 la suta.
Cresteri importante s-au inregistrat in activitatile din invatamant – 16,18 la suta, comert – 5,52 la suta, si tranzactii imobiliare – 4,17 la suta.
Cele doua componente principale ale costului orar al fortei de munca sunt cheltuielile directe (salariale) si cheltuielile indirecte (non-salariale).
Cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca s-au majorat cu 19,48 la suta in primele trei luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara a anului precedent, in timp ce cheltuielile indirecte au consemnat o majorare de 19,62 la suta. Ambele date corespund indicilor in forma ajustata dupa numarul de zile lucratoare.
Fata de trimestrul patru al anului trecut, cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca au scazut cu 1,67 la suta, iar cele indirecte (non-salariale) s-au redus cu 1,57 la suta.