Covasna: Mocanita pusa in functiune

Covasna: Mocanita pusa in functiune

0 239

O noua atractie turistica a aparut la vecinii nostri din Covasna. Mocanita care facea legatura de la Covasna la Comandau, folosita pe vremuri la transportul bustenilor din munti, a fost repusa duminica in functiune in scop turistic.
Asteptata cu nerabdare de cativa zeci de turisti dornici de o plimbare cu trenuletul prin padure, mocanita si-a facut aparitia pufaind si scartaind, tragand cu greu dupa ea patru vagoane din lemn.
Locomotiva a fost adusa de Georg Hocevar, un om de afaceri austriac stabilit in Romania in anul 1999, care se ocupa de reconditionarea si vanzarea acestor trenulete si de numele caruia se leaga si repunerea in functiune a mocanitei de la Moldovita (judetul Suceava).
Din pacate, sina cu ecartament ingust nu a mai fost folosita de ani de zile si se afla intr-o stare avansata de degradare, motiv pentru care turistii au putut calatori cu trenuletul doar cativa kilometri, pana la Planul inclinat de la Comandau, un monument tehnic unic in Europa, construit in anul 1890.
Acesta era folosit pe vremuri la transportul bustenilor prin contrabalansarea a doua vagoane aflate la diferenta de nivel. Practic, folosind forta gravitationala, Planul inclinat permitea coborarea vagonului plin cu lemne si urcarea celui gol.
Planul inclinat a functionat pana la finele anului 1999, cand a fost distrus intr-un incendiu izbucnit din cauze neelucidate.
Autoritatile locale vor sa refaca atat vechiul traseu al mocanitei, in lungime de 7 kilometri, cat si Planul inclinat de la Comandau si sa le introduca in circuitul turistic national si international, solicitand in acest scop sprijin financiar din partea Ministerului Turismului.
Primarul orasului-statiune Covasna, Zsigmond Lorinz, a declarat ca daca se va ajunge la o intelegere cu proprietarul locomotivei, atunci mocanita va functiona toata vara, in zilele de sambata si duminica.
Primele mocanite au aparut in urma cu aproape un secol si erau folosite in exploatarile forestiere, dar in ziua de azi mai pot fi intalnite doar in cateva locuri din tara, unde au fost introduse in circuitul turistic.
Printre cele mai vestite se numara cea din Valea Vaserului (Maramures), care parcurge un traseu de aproximativ 60 km lungime, cea de la Moldovita (Suceava) si cea de pe Valea Ariesului, din Muntii Apuseni.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.