Covasna: solutii in lupta cu ciorile

Covasna: solutii in lupta cu ciorile

0 241

Asociatia de protectie a pasarilor „Rara Avis” crede ca a gasit, in sfarsit, solutia pentru a determina grivele sa isi schimbe domiciliul, dupa ce a incercat fara succes sa le alunge din Judetul Covasna cu petarde, sirene si cratite.
Membrii asociatiei au ajuns la concluzia ca aceasta specie de ciori se teme de pasarile rapitoare, cum ar fi spre exemplu soimii. Prin urmare si-au propus sa inregistreze pe banda sunetele amenintatoare ale acestora, dar si tipetele de alarmare ale ciorilor si sa le difuzeze pana cand grivele vor pleca.
„Se spune ca ciorile sunt cele mai inteligente dintre toate speciile de pasari si este posibil sa se obisnuiasca in cele din urma cu orice zgomot, insa semnalelor naturale care le conduc nu se pot opune”, a declarat presedintele Asociatiei „Rara Avis”, Kelemen Laszlo.
Potrivit acestuia, un prim experiment va fi facut in aceasta primavara in zona localitatii Chichis, populata de o mare colonie de ciori, unde se va face o demonstratie cu soimi pentru a se realiza inregistrarile audio. Daca experimentul va avea succes, atunci va fi repetat si la Sfantu Gheorghe, unde, spre disperarea multor localnici, traiesc circa 20.000 de grive.
Asociatia „Rara Avis” nu este la prima tentativa de a alunga ciorile din Sfantu Gheorghe. In urma cu circa patru ani, aceasta a reusit sa scoata in strada mai multi cetateni din municipiul Sfantu Gheorghe, care au adus cu ei surle, trambite si cratite in incercarea de a face un zgomot infernal care sa le sperie. In zadar, insa, ciorile au ramas impasibile.
Initial autoritatile locale planuisera sa le alunge cu focuri de artificii, dar in cele din urma au renuntat la aceasta varianta pentru ca era prea costisitoare. Nici focurile de arma ori otrava nu au putut fi folosite fiind considerate prea riscante pentru oameni, animale si celelalte pasari ‘nevinovate’.
Kelemen Laszlo sustine ca grivele provin din Rusia si Ucraina si ca de la an la an migreaza in numar tot mai mare spre Romania pe masura ce temperaturile atmosferice scad in tarile vecine.
Acesta sustine ca ciorile au gasit habitat favorabil in judetul Covasna, pentru ca zona este ocrotita de munti, iar clima prielnica.
Presedintele „Rara Avis” este de parere ca, daca nu se vor lua masuri, in maximum cinci ani numai in municipiul Sfantu Gheorghe vor exista peste 40.000 de exemplare, adica o cioara si jumatate pe cap de locuitor.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.