Covid – 19 la Braşov – băgat la Secret de Prefectură
Prefectura Braşov, a anunţat, printr-un comunicat de presă, că s-a interzis oficial comunicarea numărului de braşoveni infectaţi cu Covid-19.
„Precizăm că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor Covid-19 efectuate şi numărul de teste Covid-19 efectuate se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică. Vă mulţumim pentru înţelegere!”, a transmis redacţiilor, sâmbătă seara, la ora 18.00, Instituţia Prefectului judeţului Braşov.
Aceasta după ce, la ora 12.30, toată mass-media din Braşov a făcut simultan publică o scrisoare deschisă adresată autorităţilor din Braşov pentru o comunicare transparentă în contextul pandemiei. Pe scurt, în scrisoare se arată: „atragem atenţia asupra faptului că lipsa unor informaţii clare, corecte şi concise, fără a fi nevoie de a apela la surse şi a ne pune, astfel, în pericol de a fi traşi la răspundere penală, naşte teorii ale conspiraţiei în spaţiul public, ceea ce se va traduce printr-o încredere scăzută în acţiunile autorităţilor. Solicităm ca informaţiile legate de Covid-19 să fie făcute publice – numărul de cazuri, vârstele şi ocupaţiile celor declaraţi pozitivi, să fie date publicităţii într-un mod coordonat şi concis”.
Apelul a fost lansat după ce, fără nici o explicaţie, s-a suspendat transmiterea informaţiilor oficiale către presă, singurele comunicări fiind cele redirecţionate de la Bucureşti, cu situaţia la nivel naţional.
Situaţia nu e una unitară la nivel naţional, anunță Bună Ziua Brașov, colegi din alte judeţe (cum ar fi Timişoara şi Iaşi) aveau datele pentru toate judeţele din ţară, actualizate la zi, şi pe care le-am preluat, confirmate apoi cu date INSP. Şi, nu în alt judeţ…, ci la noi. Primăria Făgăraş a transmis public situaţia pentru Ţara Făgăraşului, cu date de la DSP Făgăraş (21.03: 0 cazuri de infectare cu coronavirus, 17 în carantină, 508 în autoizolare).
Situaţia de la Braşov se întâlneşte şi în alte judeţe din ţară, colegi de acolo preluând apelul mass-media din Braşov.
Tot sâmbătă, imediat după apelul presei, a apărut, pe internet, şi circulara care interzicea comunicarea publică a numărului de cazuri infectate pe judeţ (vezi foto), a numărului de persoane testate, a numărului de persoane aflate în carantină sau izolare la domiciliu, emisă de MAI şi trimisă tuturor prefecturilor din ţară. Motivul invocat, „pentru a evita stigmatizarea persoanelor dintr-o anumită localitate sau judeţ”.
Ce spunea Prefectura vineri după amiază la 17,42:
INFORMARE DE PRESĂ
■ În acest moment, în județul Brașov, 83 de persoane se află în carantină, iar 904 persoane sunt autoizolate și monitorizate la domiciliu.
Starea generală a pacienților confirmați și internați în spital este stabilă.
■ Conform dispozițiilor Ministerului Sănătății, spitalele clinice județene de urgență trebuie să pună la dispoziție paturi ATI pentru bolnavii COVID-19 în procentaj de 10% din numărul total de paturi ATI aflate în structura organizatorică.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov dispune de 20 de paturi ATI, astfel încât a pus la dispoziție 2 paturi ATI echipate complet pentru COVID-19.
Acestora li se adaugă 2 paturi ATI echipate, aflate la Spitalul Municipal Făgăraș, tot pentru cazuri de COVID-19.
La Spitalul de Boli Infecțioase Brașov se vor activa 8 paturi ATI pentru cazuri de COVID-19, necesarul pentru echiparea acestora fiind transmis Ministerului Sănătății.
La Spitalul de Pneumoftiziologie Brașov s-a început amenajarea,
într-unul dintre pavilioane, a unor spații cu paturi ATI (10 paturi) dedicate cazurilor COVID-19. Amenajarea acestor spații se face cu fonduri de la Consiliul Județean Brașov, echipamentele necesare urmând a fi asigurate de Ministerul Sănătății.
Iulian Rinder