Craciunita –Schlumbergera – Zygocactus

Craciunita –Schlumbergera – Zygocactus

0 320

Aceasta denumire populara include cativa cactusi tropicali foarte indragiti. Unul este Schlumbergera, celalalt Rhipsalidopsis si Epiphyllum sau Craciunita mare.


In Brazilia, unde este habitatul sau natural, Schlumbergera sau Craciunita creste in padurile tropicale, in tufe mari. Este cultivata pentru frumusetea florilor sale tubulare de culori stralucitoare, care apar de obicei in preajma Craciunului.


Indiferent de genul de plante caruia ii apartin, cactusii tropicali reactioneaza prin inflorire diminuata sau absenta atunci cand sunt transplantati inainte de sezonul de inflorire. Trebuia sa-l transplantati dupa ce infloreste.


Cactusii tropicali sunt epifiti, adica in zonele de origine ei cresc pe crengile copacilor, in scorburi putin adanci. Radacini sunt de mici dimensiuni, iar un ghiveci prea mare le dauneaza.


Schlumbergera este un cactus cu inflorire iarna. Frunzele sale sunt usor zimtate, iar in varful crengutelor apar nu una, ci chiar trei flori. In unele cazuri, florile se deschid in acelasi timp, alteori se deschid esalonat marind perioada in care posesorul acestor plante deosebite se poate bucura de frumusetea lor. De obicei, culoarea florilor este ciclam, dar exista si cu flori albe sau rosu sau portocalii.


Mugurii incep sa se formeze toamna devreme si inflorirea este grabita de zilele din ce in ce mai scurte. Odata ce planta a inceput sa inmugureasca nu o tineti intr-o camera in care se aprind surse de lumina artificiala dupa apus; fie mutati plantele intr-o camera intunecata pentru ca apoi sa le scoateti iar la lumina a 2-a zi, fie acoperiti planta cu o cutie de carton si o inlaturati a 2-a zi. Aceasta operatie trebuie inceputa toamna devreme si continuata pana se formeaza bobocii. Tratamentul acesta de scurtare a zilei de lumina trebuie inceput cu 6-8 saptamani inainte de Craciun, daca vreti ca schlumbergera sa infloreasca de sarbatori. Daca urmati aceasta rutina si totusi cactusul nu infloreste, inseamna ca planta fie sta in prea multa umbra, fie intr-un mediu cu temperatura ridicata. Ea are nevoie sa stea intr-un loc racoros in saptamanile de dinainte de inflorire.


Udarea.Apa se poate aduna la baza ghiveciului si treptat duce la putrezirea fragilelor radacini. Feriti cactusul de soare direct si gasiti-i un loc de unde sa nu-l mutati nici vara, nici iarna. O sa se simta bine intr-o nisa sau intr-un ghiveci suspendat amplasat intr-un balcon umbrit vara si inchis iarna.


In privinta temperaturii, Schlumbergera, ca si sora sa Zygocactus, rezista bine pana la temperaturi care coboara in jur de 10 grade Celsius. Daca aveti un balcon inchis sau un pervaz al unei camere neincalzite iarna este perfect. Se va simti foarte bine acolo si va continua sa infloreasca inca 30-40 de zile dupa Craciun. Florile cactusilor de Craciun au doua randuri de petale interesant colorate, suficient de spatiate pentru a genera un efect decorativ deosebit. Indata ce le veti vedea, va veti indragosti de ele. Frunzele sunt alungite si zimtate pe margini la Schlumbergera si drepte la Zygocactus. In timp (5-10 ani), crengutele se lemnifica la baza dand aspectul unui arbust foarte putin inalt, dar bine ramificat. Pentru ca ramificatiile cresc oarecum simetric, puteti planta cactusul intr-un ghiveci suspendat.


Inmultirea. Este usor de inmultit, din tulpina, operatie care se face primavara sau vara astfel: se rupe o parte de tulpina cu 2-3 segmente, se lasa sa se usuce cateva ore, dupa care se planteaza intr-un ghiveci. Intr-un ghiveci mai mare se pot planta mai multe astfel de tulpini. Plantele puse la inmultit astfel trebuie tratate ca plante mature si in circa 4 saptamani vor incepe sa creasca.





COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.