Craciunul – benefic pentru organism
Aud mai nou ca medicii decreteaza sarbatoarea Craciunului drept benefica pentru organism. Asa o fi, ca de aia au trecut prin scoli inalte.
Conform celor constatate de specialisti, Craciunul este sanatos! Este concluzia la care au ajuns cercetatorii unei universitati germane. La starea noastra din zilele de sarbatoare contribuie ingredientele din mancarea traditionala, dar si prezenta celor dragi.
Cercetatorii germani ne incurajeaza sa cantam cat mai multe colinde de Craciun, asta deoarece cantatul relaxeaza si creste optimisimul. Ei spun ca este dovedit stiintific ca oamenii care canta au un numar mai ridicat de globule albe care cresc imunitatea organismului.
Asa o fi, da’ daca ma apuc eu de cantat, mai ales dupa vreo trei-patru snapsuri, se depopuleaza zona mai ceva ca la inundatii.
Activitatile in familie, precum impodobitul bradului, impachetatul cadourilor, pregatirea prajiturilor, confera senzatia de siguranta, de apartenenta la un grup si, nu in ultimul rand, provoaca bucurie.
Asa o fi si cu chestiile de mai sus, da’ dupa vreo 20 de ani de casnicie, cand consoarta devine vechi camarad de arme, insa cu grad superior, sa vezi ce bine te simti pe post de ordonanta si fata in casa.
Lumanarile pe care le aprindem pe masa de Craciun sau in brad au un efect benefic pentru psihic. Lumina si caldura pe care o degaja lumanarile sunt relaxante, spun specialistii germani.
Lumanarile cu miros de scortisoara, foarte des folosite de Craciun, dar si mirosul de brad, sunt utilizate in aromaterapie impotriva depresiei. Nucile si migdalele din prajituri contin fosfor si potasiu care ajuta la buna functionare a creierului. Coriandrul adaugat la friptura este un bun antibacterian si ajuta la digestie.
Si astea-s frumoase, da’ cand Mos Craciun adduce copiilor tai doar o punga cu pufuleti si tu nu ai ce le pune pe masa decat o strachina de bors cu mamaliga, unde mai este fericirea?
Dan Bota