Crampeie din trecutul invatamantului brasovean

Crampeie din trecutul invatamantului brasovean

0 314
V-ati da copilul la un azil de vara? Dar la o gradina pentru copii de stat? Daca ati fi trait acum un secol ar fi fost doua dintre optiunile de studiu ale elevilor care invatau  in Scoalele de la 1900. Expozitia Crampeie din trecutul invatamantului brasovean, vernisata miercuri de Arhivele Nationale si dominata de figuri ilustre precum Johannes Honterus sau Andrei Saguna, prezinta manuale scolare si multe inscrisuri si documente din secolele 18 si 19.
Manualele marilor carturari brasoveni, decrete scolare, corespondente, consemnari tabelarice, certificare scolare, tabele, norme si regulamente de functionare ale „scoalelor” sunt expuse la sediul Arhivelor Nationale de pe George Baritiu.
Arhivele Nationale implinesc astazi 150 de ani de la infiintare.
Un document de la 1923 arata ca “suma tuturor scoalelor” la acea vreme era de 120, unde studiau putin peste 15.000 de elevi. Majoritatea unitatilor fusesera infiintate dupa razboiul mondial, dupa cum se arata in tabel si erau impartite in azile de vara pentru copii de stat, gradini pentru copii de stat si pentru copiii confesiunilor evanghelice, scoli primare maghiare, sasesti si ortodoxe romanesti, izraelite si particulare. In ceea ce priveste scolile superioare, existau scoli economice de stat, scoli de ucenici industriali si comerciali.
 
Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.