Credinta sau nebunie?
Peste 35.000 de pelerini au fost la moastele Sf. Parascheva in primele doua zile, intr-o ingramadeala ca la meciurile de rugby la gramezile spontane.
Acesti 35.000 de pseudo-credinciosi si-au dat coate si ghionturi cat se poate de lumesti, dupa care s-au inchinat la Sfanta Parascheva, in primele doua zile de pelerinaj. Punctul maxim a fost atins in dimineaþa zilei de sambata, cand circa 2.000 de persoane au format un rand de aproape 600 metri, in jurul orei 10.30, asteptand sa ajunga la racla cu moastele sfinte.
Pelerinii ajunsi vineri seara la Iasi au avut de asteptat cel mai mult, deoarece moastele au fost scoase din Catedrala Mitropolitana abia sambata dimineata.
Chiar si duminica, la ora 16.00, cateva sute de persoane formau randul la Sfanta Parascheva, iar timpul de asteptare in cazul fiecarui pelerin se ridica la 50 de minute, potrivit capitanului Mihai Cojocariu, purtator de cuvant al Jandarmeriei Iasi
Pana aseara au fost inregistrate doar cateva cazuri de persoane care au avut nevoie de ingrijiri medicale, in special din cauza oboselii si a alimentatiei necorespunzatoare, conform precizarilor medicilor. Vanataile si hainele rupte se vor drege in zilele urmatoare de fiecare pe la casa sa.
Incepand cu ziua de azi, pelerinii vor avea ocazia sa se inchine si la moastele Sfantului Vasile cel Mare, care vor fi depuse alaturi de moastele Sfintei Parascheva. Si astfel, cei ce s-au grabit au pierdut ocazia sa guste varianta cu doi in una.
In ziua de 14 octombrie 2009, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiat pe esplanada din fata Catedralei Mitropolitane, pe o scen special amenajat. La eveniment sunt asteptati numerosi pelerini, sefii administratiei locale (nu se stie care, cei vechi sau cei proaspat intronati, ca toti au pacate!), politicieni si presedintele tarii Traian Basescu, cel care vrea sa-l convinga pe Doamne-Doamne sa-i dea votul si sa-si convinga guvernul de sfinti sa faca la fel, ca va mai ctitori un clopot.
Pelerinajul se va incheia pe 15 octombrie, pentru ca meteorologii anunta ploaie si vreme in racire.
Moastele Sfintei Parascheva au fost aduse la Iasi in iunie 1641, in timpul domniei lui Vasile Lupu. Timp de aproape 250 de ani au fost depuse la Manastirea Trei Ierarhi, din apropierea Catedralei Metropolitane, dar in urma unui incendiu din anul 1888, din care au scapat neatinse, au fost mutate la Catedrala Mitropolitana.
In context mai pot arata ca acelasi camp de batalie – imbranceli cu morti, raniti si disparuti – s-a putut consemna si la Bucuresti, la sfintirea bisericii din curtea palatului Cotroceni, aceasta purtand hramurile „Adormirea Maicii Domnului” si „Sfintii Serghie si Vah”, adica tot un fel de „doi in una”, eveniment la care au participat presedintele Traian Basescu si omologul sau spiritual Patriarhul Daniil, amandoi oferind poporului roman, acum ca si altadata, iluziile vietii de apoi.
Dan Bota