Creier uman crescut în laborator
Munca de cercetare a facut posibil un deosebit experiment Creier uman produs în laborator. Cate se pot face dupa acest moment poate fi previzionat, ce prag nu trebuie sa depasim urmeaza sa se pronunte specialistii ce acopera domenii din cele mai diverse de la matematica la sanatate si evdident …politicienii.
Cercetătorii austrieci au creat în laborator mai multe structuri de mărimea unui bob de mazăre similare în dezvoltare ÅŸi funcÈ›ii cu creierul uman, cu scopul de a înÈ›elege mai bine tulburările neurologice. Organele, au ajuns la acelaÈ™i nivel de dezvoltare precum creierul unui făt de nouă săptămâni.
Studiul, ale cărui detalii au fost publicate în revista de specialitate Nature, a ajutat deja la o mai bună înÅ£elegere a unor boli rare ale creierului, relatează bbc.co.uk. Neurologii au descris descoperirile ca fiind uimitoare ÅŸi fascinante, în condiÈ›iile în care, spun specialiÈ™tii, creierul uman este una dintre cele mai complicate structuri ale universului.
Cercetătorii de la Institutul de Biologie Moleculară de la Academia Austriacă de ÅžtiinÅ£e au reprodus în laborator unele dintre stadiile timpurii ale dezvoltării organului. Pentru a crea acea parte a embrionului care dezvoltă creierul ÅŸi măduva spinării, oamenii de ÅŸtiinţă au folosit fie celule stem embrionare fie celule de piele adulte. Produsul a fost apoi învelit în picături mici de gel, care au creat un eÈ™afod în care È›esutul să poată creÈ™te, ÅŸi în cele din urmă plasat într-o baie de nutrimente care să îl ajute să crească.
Celulele au putut creÅŸte ÅŸi s-au organizat în regiuni separate ale creierului, precum cortexul cerebral, retina ÅŸi, uneori, într-un stadiu timpuriu al hipocampului, parte a corpului implicată în dezvoltarea memoriei, la un creier matur. Èšesuturile au ajuns la dimensiunea maximă (4 mm) după două luni ÅŸi, deÈ™i au supravieÈ›uit timp de aproape un an, nu au mai crescut. Acest lucru se explică prin faptul că organele nu sunt alimentate cu sânge, iar nutrimentele ÅŸi oxigenul nu pot ajunge în centrul mini-creierului.
Potrivit unuia dintre cercetătorii implicaÈ›i în studiu, Dr Juergen Knoblich, organele produse în laborator sunt un bun model de dezvoltate a creierului ÅŸi ajută la identificarea ÅŸi studierea elementelor care pot cauza defecte de dezvoltare. De asemenea, ele ar putea duce la înlocuirea È™oarecilor de laborator din cadrul testărilor de medicamente.Yahoo – News