Cresterea economica stagneaza in Europa
Dupa ce Europa a reusit sa iasa din recesiune la sfarsitul lui 2009, se pare ca revenirea economica a stat pe loc.
In UE, rata cresterii a scazut la 0,1% in trimestrul al patrulea al anului trecut, fata de trimestrele anterioare, dupa cum arata statisticile prezentate de Eurostat.
Estonia si Slovacia s-au situat in frunte, cu cea mai mare crestere in randul statelor pentru care au fost disponibile aceste cifre. Letonia, Romania si Grecia au avut cele mai mari contractari ale economiei.
Potrivit noilor cifre, economiile reunite ale celor 27 de state membre ale UE s-au contractat cu 4% in 2009.
Raportul a oglindit performanta celor 16 tari din Zona Euro, unde cresterea economica a scazut cu 0,1% in ultimul trimestru al anului fata de 0,4% in trimestrul anterior.
Comentand cresterea anevoioasa din Zona Euro, Martin van Vliet, economist la ING, a declarat ca cifrele repezentau „un memento serios al faptului ca revenirea dintr-o recesiune cauzata de o criza financiara tinde sa fie lenta si de durata”.
Cresterea economica a stagnat in Germania, in timp ce cresterea economica din Italia s-a contractat. Estonia si Slovacia au inregistrat crestere economica de 2,6% si 2,0% in timp ce economia altor opt state s-a contractat( Letonia si Romania inregistrand scaderi-record de -3,2% si -1,5%.)
Cresterea economica a Germaniei a ramas neschimbata trimestru de trimestru, fapt ce l-a determinat pe Carsten Brzeski, economist principal la ING, sa declare ca acest lucru este „un neajuns, dar nu o dezamagire” si ca „dinamica de baza a exporturilor a facut ca revenirea sa ramana neafectata”.
Contractarea economica de 0,2% din Italia a fost neasteptata dupa cresterea puternica de 0,6% din al treilea trimestru al anului, a declarat Paolo Pizzoli, economist la ING. „Revenirea economica va fi reluata, dar s-ar putea sa fie lenta.”
Spania a inregistrat sase trimestre consecutive de crestere negativa, economistul Van Vliet sustinand ca economia va avea de parcurs „un drum lung pana la insanatosire”. (sursa: ezonomics.ro)