Cretisoara (Alchemilla vulgaris)

Cretisoara (Alchemilla vulgaris)

0 375

Cunoscuta in limbajul popular si ca brumarie, cretarel, faina-de-in, palasca, pleasca, raturjir, umbra-muntelui, umbrarul-doamnei, cretisoara creste mai ales la margini de paduri si drumuri, povirnisuri si campii umede din zone mai inalte si muntoase.


Planta are frunze mari, alcatuite din 8-10 lobi dintati. Frunzele crestisoarei stau uneori culcate la sol, iar dimineata se vede in mijlocul lor o picatura de roua. Florile sunt mici si galben-verzui



  1. Parti utile: Se utilizeaza, florile, frunzele si radacinile. Se culeg din mai pana in septembrie, apoi se usuca intr-un loc ferit de soare. Planta se foloseste pentru prepararea de infuzii, tincturi si extracte lichide.
  2. Utilizari medicinale: Are un continut mare de tanin, avand proprietati astringente si anticoagulante.

    • In tulburari menstruale, leucoree (poala alba, scurgeri), afectiuni ale organelor pelviene si indispoziii la virsta menopazuei.
    • Are un efect astringent si vindeca foarte rapid, este folosita si ca mijloc diuretic si cardiotonic, in febra pricinuita de leziuni, rani purulente si abcese neglijate.
    • In extractii dentare este foarte indicat ceaiul de cretisoara. Dupa mai multe clatiri ale gurii, rana se inchide in decursul unei zile.
    • In insomnii- bun si pentru diabetici care ar trebui sa bea des din acest ceai. Copiii debili si bolnaviciosi se fortifica vazind cu ochii, daca li se adauga in apa de baie crestisoara. La 1 baie se folosesc aproximativ 200 grame de ierburi. Combinata cu traista-ciobanului, cretisoara ajuta contra atrofiei musculare si in bolile musculare grele, incurabile.
    • Diaree
    • Aceasta planta medicinala extrem de valoroasa se foloseste si in scleroza multipla.

  3. Preparate:

    • Infuzie: 1-2 g de palnta uscata la 1 litru de apa clocotita, se lasa sa infuzeze 10 minute. Se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi-in tratarea problemelor menstruale
    • Infuzati 5-10g de planta uscata la 1 litru de apa clocotita, se lasa sa infuzeze 10 minute. Se strecoara si se beau 2-3 cani pe zi-in cazuri de diaree, sau
    • Tinctura: puneti 20 de picaturi de tictura in putina apa rece si beti de 3 ori pe zi. Tinctura de cretisoara este intens folosita in Occident pentru efectele sale reglatoare hormonale (cea mai intensa actiune endocrina o are asupra femeilor), antihemoragice, astringente, cicatrizante, antiinfectioase intestinale.
    • Comprese-fierbeti 40g de frunze uscate intr-un litru de apa. Inmuiati copresa in acesta solutie si aplicati de 3 ori pe zi, in tratamentul celulitei, vergeturilor si a gingivitei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.