Crin Antonescu pledeaza pentru un stat minimal
Presedintele PNL, Crin Antonescu, a militat luni, in cadrul dezbaterii publice a principiilor liberale privind relansarea economiei romanesti, pentru instituirea unui stat minimal, a cotei unice de 10% si TVA de 15%, masuri promovate pana in prezent de omul de afaceri liberal, Dinu Patriciu.
Potrivit NewsIn, Antonescu s-a referit la trei principii si directii asupra carora trebuie actionat prin mijloace economice si politice pentru iesirea din criza: statul minimal, descentralizarea reala si debirocratizarea.
Statul minimal -„o buna intalnire dintre stat si cetateanul care il plateste cu bani si voturi”
„Romania are nevoie de un stat minimal eficient si drept. Romania continua sa aiba un stat stufos, labartat, care rezolva foarte putin si are eficienta mimima. Nu putem aborda serios problema coruptiei si a eficientei institutiilor pana nu avem un stat care sa inteleaga ca trebuie sa se restraga la domeniile cu adevarat necesare: politica externa, justitia, protejarea drepturilor si libertatilor individuale, ordine publica si aparare, un stat care sa inteleaga ca in domeniul economic sa nu aiba decat un rol de arbitru eficient si corect si nu de actionar”, a afirmat presedintele PNL.
Liderul liberal a tinut sa si explice semnificatia statului minimal – „un stat mai puternic, o administratie mai bine platita, supla”. Potrivit presedintelui liberal, un stat minimal inseamna „o buna intalnire dintre stat si cetateanul care il plateste cu bani si voturi”. „Este nevoie ca efectele acestor modificari, inclusiv constitutionale, sa se vada. Dupa 20 de ani de stat care si-a regenerat si si-a dezvoltat caracatita birocratica (…) dupa 20 de ani de tranzitie greoaie si generatoare de frustrari de la socialism la un capitalism legat in continuare de stat si in continuare de clientelar, cred ca trebuie sa aplicam ideea unui stat minimal mai eficace, mai putin corupt si mai putin birocratic”, a explicat Crin Antonescu.
Cota unica de 10% si TVA de 15%
O a doua idee asupra careia a insistat Antonescu s-a referit la debirocratizare si la necesitatea de a se plati taxe pentru prosperitatea cetatenilor.
„Cota unica ce poate cobori pana la 10%, de ce nu, TVA ce poate cobori, conform si recomandarilor din UE, spre 15% reglementari care sunt de mult discutate si inca nerealizate privitoare la simplificarea procedurilor fiscale la Ghiseul Unic, iata lucruri care trebuie facute urgent, care s-au facut in jurul nostru in centrul, sudul, estul Europei, si au dat rezultate. Efortul de a depasi criza inseamna competitie. Criza este o suma de riscuri, de mari dificultati, dar trebuie privita si ca oportunitate. Nu ne-am dorit nici unii criza, dar (…) criza este pentru noi o sansa pe care nu o mai putem rata”, a enumerat Antonescu masurile la care se refera.
Descentralizare si autonomie financiara
In fine, presedintele PNL a precizat ca in Romania trebuie realizata descentralizarea, explicand ca fara autonomie financiara reala, fara diversitate reala si fara competitie, procesul este doar unul pentru baroni, nu pentru cetateni si regiuni. „Se fac cheltuieli enorme numai pentru a raspunde unei nevoi de clientela politica”, a mai precizat liderul liberal.
Crin Antonescu a subliniat, la final, ca in fata crizei Romania are doua optiuni „mari si late”: fie continuarea actualei politici, de sufocare a „tot ce misca”, preluarea constrangerilor FMI, fie trecerea la statul minimal. „Cea de-a doua este singura cale daca vrem sa terminam cu blestemul tranzitiei romanesti”, a incheiat presedintele PNL expunerea unor masuri pe care omul de afaceri liberal, Dinu Patriciu, le-a promovat in iesirile sale publice de pana acum.
Prezent la dezbatere, Dinu Patriciu a precizat ca priveste cu „speranta” ceea ce a auzit in cadrul dezbaterii organizate de PNL. „Taxa unica 10% si TVA redus la 15% sunt conditii fundamentale (impotriva crizei – n.r.). 10% e perfect rational in Romania astazi”, a comentat el.