Crin lovește din nou – Ciucă și Ciolacu sunt candidații sistemului: președinte,...

Crin lovește din nou – Ciucă și Ciolacu sunt candidații sistemului: președinte, servicii, DNA, ÎCCJ, Parchet, presă

2 142

Fostul președinte al PNL, Crin Antonescu, revine cu noi atacuri, tot mai dure, asupra clasei politice actuale, criticile sale țintind cu precădere propriul partid. Prezent la emisiunea lui Răzvan Dumitrescu de la Antena 3, Antonescu a declarat că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt candidați ai sistemului, adică ai președintelui țării, ai serviciilor secrete, ai DNA, ai Parchetului General, ai unei părți a presei.

”Sistemul are doi candidați, iar eu nu am niciunul cu care să votez”, Crin Antonescu!

Prezentăm cîteva dintre cele mai importante poziții ale lui Crin Antonescu:|
– PSD nu s-a schimbat în mod fundamental. E un animal politic, ca și alte animale, PNL…e plină pădure, care s-a schimbat, s-a tuns, s-a îmbrăcat altfel, a învățat limbi străine, folosește cuțitul și furculița, dar în esență este același locuitor al regnului politic. Dar nu e vorba de PSD, nu de acolo aștept eu ceva.
– Cînd vine vorba însă de PNL și cînd îmi dați astfel de exemple, oamenii care-l conduc astăzi, pe dl Rareș Bogdan, pe care l-ați citat, sunt două lucruri. Unul, cît de idioți trebuie să crezi că sunt cei cărora te adresezi ca să-i convingi că ai adus PSD la guvernare ca să nu cucerească rușii Ucraina la micul dejun și Republica Moldova la prînz??
– Altfel, cădea degeaba Statele Unite, degeaba NATO, degeaba Uniunea Europeană. Dacă nu erau aduse, citez, ”hoardele socialiste la guvernare”, se prăbușea totul. Deci cît de idioti trebuie să-i crezi pe oamenii ăia? Eu, unul, nu sunt idiot.
– Și doi, același om, împreună cu alți fruntași actuali ai PNL, acum două luni, nu mai departe de acum două luni, jucau hora aproape la propriu cu dl Ciolacu, cu dl Tudose, cu alți domni și doamne, spunîndu-ne cum vor reprezenta împreună, înfrățiți, interesele României la Bruxelles pe o listă comună. Deci nu pot fi credibile aceste atacuri din partea acelorași oameni.
– Dacă PNL s-a supărat, are motive. Dacă nu mai vrea cu PSD, dacă vrea să se bată cu PSD, să facă repede, nu știu, un Consiliu Național, să-și schimbe conducerea, să-i aducă pe Cozma, pe Sighiartău, pe oamenii care de ani de zile spun asta, și atunci pot să-i cred. Nu pot să vină Rareș Bogdan, cu Luci Bode, cu Motreanu, cu Ciucă, să-mi spună cît de groaznici sunt PSD-știi și că nu se mai poate cu ei.
– Eu cunosc, știu ce înseamnă să fii militant, lider local, parlamentar, om în așteptarea alcătuirii listelor într-un partid. N-am fost numai președinte, am fost 5 ani președinte și 20 de ani nu, în PNL. Cunosc toate treptele vieții politice și știu tot ce se întîmplă cu acești oameni.
– Dar e limpede că această alianță s-a făcut pentru a susține o anumită conducere a PNL, convenabilă sistemului. E limpede că și PSD și conducerea lui actuală au avut un interes clar în această privință. De aceea i-au salvat prin comasare, nu din generozitate, ci pentru că le mergea bine împreună.
– PNL n-a cîștigat foarte mult, decît că și-a mascat un scor prin comasarea localelor cu europarlamentarele. PNL a pierdut niște poziții. Conducerea PNL actuală a sacrificat niște oameni. Cine a avut de cîștigat? Au avut de cîștigat cei care conduc aceste două partide și vorbesc acum mai mult de PNL, ceea ce le dă prilejul să facă declarații halucinante despre cum era să cadă Ucraina și chiar era să fie atacat NATO dacă nu intra PSD la guvernare.
– Pînă la urmă vestita coaliție Nicu și Marcel a fost, într-adevăr, foarte, foarte stabilă. Au fost gemeni stabilității dnii Ciucă și Ciolacu. Se poate să fie doar coreografie electorală pe care o fac ambii, probabil cu ceva succes. Se poate și ca în interiorul acestui sistem de stabilitate să existe totuși forțe care au opțiuni diferite.
– Alegerile sunt abia în noiembrie, deci nu știm nimic. La limită, nici măcar nu putem fi 100% siguri că dl Ciolacu, candidatul PSD, va intra în turul 2. Pe mine mă interesează cum spuneam că deocamdată sistemul are cel puțin 2 candidați și eu n-am niciunul. Asta mă interesează. Mă interesează cine intră în turul 2. E ca o competiție, e campionatul de fotbal al Germaniei.
– Sstemul, după atîția ani, este puterea efectivă prezidențială, cu toată aparatura din dotare, adică, cu servicii, cu sistemul de securitate națională în sensul acesta, cu ÎCCJ, cu DNA, cu Parchetul General, cu bună parte din presă.
Cînd vorbim de sistem, de coalitia stabilității, de toate aceste lucruri care îl indignează pe dl Rareș Bogdan, ba chiar și pe dl Nicolae Ciucă, ba chiar și pe dl Grindeanu, ei sunt copii acelorași mami și tati. Și dacă, repet, zvîrcolelile sau tensiunile dinspre baza partidelor sau a PNL pot fi și sunt reale, asta n-are de-a face cu vîrful, cu conducerea.
– Probabil spun un lucru care mîhnește mult pe foștii mei colegi: poate cineva să-mi indice, cu precizie și repede, deosebirile, în ultimii ani, cel puțin, între PNL și PSD? A avut PNL – pentru că astăzi să revendice lupta cu PSD și titlul de campion al dreptei – o politică de dreapta? A avut un exponent în fruntea sa, în fruntea guvernului, în discursul public, la un anumit nivel? A avut un exponent, o voce de dreapta, cu adevărat?
Propune astăzi PNL ceva de dreapta? N, îmi propune eterna ciomăgeală cu PSD, despre care nu trebuie să vină să-mi spună mie, alegătorului, că nu e bun, că știu.
– Eu vreau să vorbească cineva care face politică despre dreapta, să-mi spună ce înseamnă dreapta pentru el, să propună politici de dreapta, să se comporte ca un politician de dreapta, să văd un lider de dreapta și atunci va avea votul meu, PNL sau altcineva.
– Puțină lume își mai amintește, la începutul pandemiei, cînd toți ne închideam în case, că se întîmpla ce se întîmpla, numai zburau nici avioanele, și cînd sparanghelul în Germania a trebuit cules, s-au organizat niște zboruri cu români. Atunci, mie mi-a fost rușine. Asta s-a întîmplat într-o țară condusă de Iohannis și cred că e un moment pe care ar trebui să-l regrete și el.
– Ăsta e, din punct de vedere al operei politice, stadiul de azi al PNL și faptul că România, sub conducerea sa directă, adică a lui Klaus Iohannis, nu a reușit să dobîndească un rang, de facto, mai înalt în ierarhiile europene. Am spus că Iohannis a ținut țara pe o direcție corectă și ăsta e un merit. Am spus că Iohannis, ca prezență fizică, măcar, a fost un reprezentant rezonabil al României. Dar iată că această peripeție de final, de exemplu, cu Secretariatul General al NATO, cu candidatura lui nemaiauzită, neuzuală și eșuată, fără să îl susțină nimeni, cu toate celelalte eșecuri care se reflectă asupra României, este măsura unui eșec. Cred că România putea fi mai mult în Europa, în politica internațională, în respectul general.
– M-am retras din politică pentru că vînătăi dizgrațioase începeau să umple chipurile foarte multor oameni care făceau politică. Eu am avut rănile mele, vînătăile mele, bătăliile mele. Pe unele le-am cîștigat, pe unele le-am pierdut. Atunci cînd am considerat că nu mai am ce să fac pe aici, am plecat. Și consider și acum, dar un vot mai am de dat.

Bogdan Tiberiu Iacob
Sursa: inpolitics.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.